Kraj Ceauşescuovih: Nakon suđenja i izricanja smrtne presude izvršena i egzekucija

Kraj Ceauşescuovih: Nakon suđenja i izricanja smrtne presude izvršena i egzekucija
Prije nego što su ubijeni, Ceauşescu je otpjevao dio ...

Dana 22. decembra 1989. Ceauşescu je sa suprugom Elenom helikopterom pobjegao iz Bukurešta, najprije u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gdje ih je uhvatila lokalna policija. Nakon nekoliko sati čekanja, predani su vojsci. Dana 25. decembra vojni prijeki sud osudio ih je na smrt po raznim optužbama, od nelegalnog bogaćenja do genocida. Streljani su u Trgovištu. Prije nego što su ubijeni, Ceauşescu je otpjevao dio "Internacionale" i rekao da će istorija pokazati da je on bio u pravu. Njegova supruga vikala je prisutnima da idu dovraga.

Egzekuciju nad Ceauşescuovima izvršio je komandant Ionel Boeru.

caus2

Suđenje i izvršenje kazne su snimljeni video kamerom. Snimak je munjevitom brzinom obišao svijet, a rumunska televizija ga je prikazala nekoliko dana kasnije.

Grob Ceauşescuovih, službeno, ne postoji. Na grobnici gdje su pokopani stoje imena dva generala s datumom smrti koji odgovara datumu smrti bračnog para Ceauşescu. Država je odbila sve zahtjeve porodice i sljedbenika da se posmrtni ostaci prenesu u neki mauzolej ili crkvu i da im se grob obilježi.

Ne propustite