Ja sam italijanski kuhar: Ovo je pravi razlog zašto NIKADA ne pijemo kapućino nakon 11 sati ujutro
Poznati kuhar Gino D’Acampo šokirao je ljubitelje kafe širom svijeta otkrivši da se kapućino nikada ne bi trebao piti nakon 11 sati ujutro, piše Daily Mail.
Iznenađujuće, to ima manje veze s kofeinom, a više s probavom.
Četrdesetosmogodišnja TV zvijezda rođena u Italiji, najpoznatija po emisijama i kuharicama fokusiranim na hranu, nedavno se oglasila na TikToku kako bi objasnila nepisano pravilo italijanske kulture ispijanja kafe – prikupivši pri tome nevjerovatnih 2,4 miliona pregleda.
„Što se tiče jednog Italijana… postoji vrijeme za kapućino i vrijeme za espreso,“ rekao je svojim pratiocima.
„Espreso za jednog Italijana je nešto što se može piti tokom cijelog dana, posebno nakon večere, ručka ili bilo kojeg obroka.“
Razlog je, prema Ginu, iznenađujuće naučan: „Kofein ubrzava cirkulaciju krvi,“ objasnio je.
„Što brže krv cirkuliše kroz tijelo, to će probavni sistem bolje raditi – i zato Italijani piju espreso nakon obroka.“
Ali kada je riječ o kafama koje sadrže mlijeko, Gino insistira da je tajming ključan – konzumacija nakon 11 sati ujutro jednostavno ne dolazi u obzir.
„Mlijeko u kapućinu nakon obroka ulazi u želudac i učiniće suprotno od espresa – usporiće tvoj probavni sistem.
To je posljednja stvar koju bi ljudi trebali raditi.“
Međutim, neki komentari obožavatelja pokazuju da se ne slažu svi s Ginovom teorijom o tome koju kafu treba piti i kada.
„Ne smije se piti kafa s mlijekom nakon večere, ali ogroman tiramisu? Si! Italijani su najbolji,“ našalio se jedan.
„Ne pratim pravila nijedne zemlje – jedem i pijem šta hoću, kad hoću,“ napisao je drugi. „Ako želim kapućino u 17 sati, neka bude tako.“
„Ako je to razlog, onda pretpostavljam da ni čizkejk, sladoled, ni deserti na bazi mlijeka ne dolaze u obzir nakon obroka?“ upitao je jedan fan.
Imaju poentu.
Ovo pravilo potiče iz duboko ukorijenjenog italijanskog uvjerenja da je mlijeko zasitna namirnica namijenjena doručku.
Dok pjenasti kapućino uz kroasan čini savršen jutarnji početak dana, konzumacija mlijeka kasnije tokom dana smatra se lošom za probavu i može izazvati osjećaj težine ili nadutosti.
Zato Italijani nakon doručka tradicionalno prelaze na laganije kafe bez mlijeka, poput espresa ili makijata.