Najveća greška pri čuvanju sira: Zašto plastika uništava njegov ukus
Mnogi nakon kupovine naprave istu grešku – sir donesu kući, izvade ga iz providne folije i stave u frižider, misleći da su time sačuvali njegovu svježinu. Ipak, upravo ta folija postaje najveći neprijatelj sira.
Zašto plastika kvari sir
Providna folija onemogućava sira da „diše“ i zadržava vlagu, što dovodi do stvaranja plesni i sluzavog sloja. Osim toga, sir izložen svjetlosti gubi boju i okus.
Pravilno čuvanje
Umjesto plastike, sir je najbolje zamotati u papir za pečenje ili voštani papir. Oni omogućavaju optimalnu cirkulaciju zraka, čuvaju vlažnost i sprječavaju širenje mirisa po frižideru. Po želji, sir ovako možete staviti i u zatvorenu posudu za dodatnu zaštitu.
Poseban tretman za tvrde sireve
Parmezan i slični sirevi često se prodaju vakumirani – tako su sigurni dok je ambalaža neoštećena. Nakon otvaranja, najbolje ih je čuvati u staklenoj posudi ili umotane u blago navlaženu pamučnu krpu.
Zašto izbjegavati zamrzavanje
Iako zamrzavanje može produžiti trajnost, narušava se tekstura i okus. Zato je pametnije kupovati manje količine i potrošiti ih u roku od nekoliko dana.