Bonsai: Spoj umjetnosti, vještine i predanosti

Sve za dom
Bonsai: Spoj umjetnosti, vještine i predanosti
Bonsai, drevna japanska vještina uzgoja drveća u posudi, veličanstveni je spoj umjetnosti, vještine i prednosti.

Bonsai, drevna japanska vještina uzgoja drveća u posudi, veličanstveni je spoj umjetnosti, vještine i prednosti. 

Mala velličina Bonsai biljaka i unikatni oblici oduvijek su nam bili privlačni. Lijepo bonsai drvo može biti savršen dodatak našem enterijeru, a može biti i centralna tačka prostorije. Dakle, ako imate na umu da njegujete bonsai drvce, pazite da mu nađete pravo mjesto gdje neće zatrpati sobu, nego poboljšati vaš interijer.

Vjerovalo se da su najraniji primjeri bonsai drveta bili sveti, a njihovi oblici podsjećaju na pozicije u jogi.  

Tijekom stoljeća ovisno o regiji, razvijali su se različiti stilovi diljem svijeta. Keramičke posude bi zamijenile one porculanske, a pokušavalo se oblikovati drvo umjetno sa bambusom i žicama.

Najstarije bonsai drvo je staro preko 800 godina, a nalazi se u Tokiju. Ovo je i najskuplje stablo na svijetu, a njegov vlasnik Kobayashi ga njeguje u svom rasadniku "ShunkaEn" koji je otvoren za posjetitelje.

Ova minijaturna drvca se uzgajaju u loncima. Tipičan bonsai lonac je ispod 25cm, što je najveća dimenzija. Svrha bonsai tehnike je primarno dekor. Nasuprot drugim praksama, bonsai nije namijenjen za proizvodnju hrane, medicinu ... Bonsai je praksa koja se fokusira na dugoročno održavanje i oblikovanje malih drveća u loncima.

Održavanje dugoročnog zdravlja bonsai drveta u loncima zahtijeva veliku njegu.

Zalijevanje mora biti redovito i ovisi o vrsti vašeg drvceta. Presađivanje u drugi lonac diktira samo stablo ovisno od svoje snage i starosti. Postoje specijalizirani alati za njegu bonsai drvceta koje biste trebali imati. Sastav zemlje i gnojidba mora biti specijalizirana za vrstu koju posjedujete. Lokacija također ovisi o vrsti vašeg drveta, jer različite vrste zahtijevaju različito svjetlo.

Znamo da ovo izgleda kao previše posla, ali vaše bonsai drvo će vam sve to vratiti svojom ljepotom jednom kada procvjeta. Nećete požaliti što ste se toliko trudili. 

Pogledajte galeriju.

 

(dizajndoma.hr)

Ne propustite