Revolucija u kuhinji: Pet tegli savršenog ajvara za par sati – uz samo 200 ml ulja!

Kiosk
Revolucija u kuhinji: Pet tegli savršenog ajvara za par sati – uz samo 200 ml ulja!

Ajvar obično zahtijeva sate pripreme i litre ulja, ali Almira Sijamhodžić iz Bosne donosi potpuno novu taktiku koja je osvojila društvene mreže.

U svom viralnom videu, Almira otkriva recept svoje tetke koji omogućava pripremu pet gustih tegli ajvara za samo par sati, koristeći minimalnu količinu masnoće – svega 200 ml ulja.

Umjesto tradicionalnog kuvanja na šporetu, Almira peče paprike i patlidžan u rerni, što znatno ubrzava proces. Nakon ljuštenja i mlevenja, smjesu kratko krčka u ulju i začinima, a rezultat je izuzetno ukusan i zdrav ajvar, bez konzervansa.

Sastojci za 5 tegli (po 580 g):

5 kg crvenih paprika
1,5 kg plavog patlidžana
200 ml biljnog ulja
2 kašike sirćeta
1,5 kašika šećera
2 kašike soli
Priprema korak po korak:

Zagrijte rernu na 200 °C. Operite i osušite povrće, rasporedite ga na pleh obložen papirom i pecite dok kožica ne potamni.
Pokrijte paprike i patlidžan najlonom da omekšaju, zatim oljuštite i očistite od sjemenki.
Sameljite očišćeno povrće u seckalici ili mašini za mlevenje.
U šerpu ulijte ulje, zagrijte ga, pa dodajte smjesu i krčkajte oko 1 sat i 20 minuta na tihoj vatri.
Pred kraj kuvanja dodajte sirće, šećer i so, miješajte još desetak minuta.
Sterilizujte tegle na 100 °C, sipajte vruć ajvar, zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi u ugašenoj rerni.
Ovaj jednostavan trik štedi vrijeme, energiju i masnoće, a rezultat je domaći ajvar pun okusa koji će oduševiti cijelu porodicu.

Ne propustite