Evo kako da napravite pečeni krompir kao iz restorana: Znate li za ovaj TRIK?

Kiosk
Evo kako da napravite pečeni krompir kao iz restorana: Znate li za ovaj TRIK?

Pečeni krompir je omiljeni dodatak nedjeljnom ručku, ali savršeno hrskav i zlatan krompir može biti izazov za mnoge, pogotovo ako često izlazi iz rerne mekan, gnjecav ili premasan.

Jednostavan trik koji preporučuje slavna britanska kuharica Mary Berry mogao bi riješiti taj problem, ključna je jedna neočekivana namirnica: griz (semolina), piše Radio Sarajevo.

Griz, koji se inače koristi za pripremu tjestenine ili tijesta za pizzu, ima moćnu osobinu, izuzetno je upijajući, pa efikasno uklanja višak vlage s površine krompira. Upravo ta vlaga i para tokom pečenja sprječavaju da krompir postane hrskav. Zahvaljujući grizu, krompir dobiva savršeno zlatnu koricu, bez obzira na to koliko pare se oslobodi tokom pečenja.

Za pripremu je potrebno oko jedan kilogram krompira (idealno Maris Piper ili King Edward sorte), 50 grama griza, nekoliko kašika suncokretovog ulja, te so, biber i začini po želji. Krompir se prvo kuha pet minuta u slanoj vodi, a zatim lagano protrese u šerpi kako bi se stvorila hrapava površina koja pomaže dodatnoj hrskavosti.

Zatim se krompir pospe grizom i začinima, dok se pleh s uljem prethodno zagrije u rerni. Vruće ulje omogućava da se krompir odmah zapeče pri dodiru s površinom pleha, što dodatno doprinosi hrskavosti. Krompir se peče oko 45 do 55 minuta, uz jedno okretanje tokom pečenja.

Rezultat su nevjerovatno hrskavi, zlatno-pečeni krompiri sa bogatim ukusom i savršenom teksturom. Griz ne mijenja ukus jela, ali dodaje onu hrskavu notu koju mnogi domaći kuhari bezuspješno pokušavaju postići godinama.

Ne propustite