Trik za savršeno hrskav pomfrit: Poznati kuhar otkriva ključni korak

Kiosk
Trik za savršeno hrskav pomfrit: Poznati kuhar otkriva ključni korak

Ljubitelji savršenog pomfrita sada mogu uživati u restoranskom kvalitetu kod kuće zahvaljujući savjetima poznatih londonskih kuhara Willa Murraya i Jacka Crofta, osnivača restorana Fallow, Fowl i Roe, prenosi Radio Sarajevo.

Kroz svoj kulinarski projekat HERD, kuhari dijele recepte i trikove koji kućnim kuharima omogućavaju da pripreme jela profesionalnog nivoa.

U nedavnom TikTok videu koji je pregledan gotovo milion puta, chef Will otkriva ključnu tajnu za postizanje savršene hrskavosti pomfrit.

[tiktok]

@herd.chefs

Our secret to super crispy fries 🍟

♬ Walking Around - Instrumental Version - Eldar Kedem

[/tiktok]

Ključ je u pravom izbor krompira. Kuhari koriste agria krompir, poznat po visokom sadržaju skroba i niskoj količini vode, što ga čini idealnim za prženje. Osim toga, ovaj krompir se odlično ponaša pri kuhanju, pečenju i gnječenju.

Tokom pripreme, Will u ključalu vodu dodaje kašičicu sode bikarbone, koja pomaže da pomfrit postane prozračan iznutra, dok se dodatak soli koristi za jači ukus.

Nakon kuhanja, krompir se posipa krompirovim skrobom, što dodatno doprinosi stvaranju hrskave spoljašnosti. Prilikom prženja, koristi se kombinacija ulja i pačje masti za bogatiji okus.

Pomfrit se prži dva puta, prvi put na nižoj temperaturi od 140 stepeni Celzijusa dok ne dobije naborane ivice, zatim se hladi, a potom ponovo prži na 190 stepeni dok ne postane zlatno-žut i hrskav. Ova metoda, poznata kao "dvostruko prženje", često se koristi u vrhunskim restoranima.

Recept je izazvao brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama, a korisnici su podijelili i vlastite trikove, poput upotrebe kukuruznog brašna ili pečenja u fritezi na vrući zrak. Ako želite impresionirati ukućane ili goste savršenim pomfritom, ovaj recept može biti idealan početak.

Ne propustite