Ovaj doručak zovu RAZBIJAČ SALA: Sastoji se od dvije jednostavne namirnice, a skida 3 kg nedjeljno

Kiosk
Ovaj doručak zovu RAZBIJAČ SALA: Sastoji se od dvije jednostavne namirnice, a skida 3 kg nedjeljno

Doručak je osnova zdravog dana. On pokreće metabolizam, a uz pravilan izbor namirnica, kilogrami će se topiti bez puno truda. Ključno je konzumirati hranu koja nas dugo drži sitima i osigurava dovoljno energije za cijeli dan.

A koja je to čarobna grupa namirnica? Odgovor je jasan – proteini.

Brojna istraživanja su otkrila da će jutarnji obroci bogati proteinima podstaći veću potrošnju kalorija. Osim toga, proteini smanjuju rizik od napada gladi tokom poslijepodneva. Prema riječima stručnjaka, grčki jogurt i jaja idealni su sastojci za dijetalni doručak.

Grčki jogurt sadrži veliku količinu proteina, a nizak udio masti i šećera. Naravno, važno je proveriti radi li se o punomasnom ili obranom mlijeku, jer to ima direktan uticaj na broj kalorija koje unosimo.

U studiji u kojoj je učestvovalo 20 žena otkriveno je da su one koje su jele grčki jogurt manje gladovale tokom dana, pa su tako unijele 100 kalorija manje. Još jedna studija potvrdila je ovu činjenicu. Učesnici koji su mjesec dana redovno konzumirali grčki jogurt postigli su bolje rezultate kada je u pitanju gubitak kilograma od onih koji nisu doručkovali grčki jogurt.

Jaja su takođe zdrava i proteinima bogata namirnica koja će vas dugo držati sitima. Odličan su izvor biotina, važnog nutrijenta koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Kajgana, poširana jaja, kuhana – mnogo je načina za pripremu ove namirnice, a stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranjivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana. Kuhanje jaja takođe uništava moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se osjećamo siti.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili kajgane, što podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidansa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti, piše story.hr.

Ne propustite