Pronađena tablica množenja koju je koristio Nikola Tesle (FOTO)

Nostalgija
Pronađena tablica množenja koju je koristio Nikola Tesle (FOTO)
Nedavno pronađeni originalni crteži Nikole Tesle predstavljaju kartu za množenje sa svim brojevima u vidu sistema jednostavnog za upotrebu.

Nedavno pronađeni originalni crteži Nikole Tesle predstavljaju kartu za množenje sa svim brojevima u vidu sistema jednostavnog za upotrebu.

Crteže je u antikvarnici u centru Finiksa u Arizoni pronašao lokalni umjetnik Ejb Zuka.

Smatra se da su crteži nastali posljednjih godina rada Tesline Laboratorije za slobodnu energiju u Vordenklifu. Vjeruje se da se u rukopisu kriju rješenja za mnoge matematičke probleme.

Skice su bile skrivene u malom sanduku zajedno sa brojnim drugim crtežima i rukopisima o ručnim tehničkim uređajima za slobodnu energiju. Preko nekih crteža su ispisane zabilješke. Nešto od toga je već bilo poznato, ali ima i novog. Prije svega, karta za množenje, tj. "matematička spirala". Zuka je uradio nekoliko kopija i pokazao ih raznim slobodnim misliocima, sanjarima i matematičarima.

Nekoliko dana kasnije, nastavnik matematike Džon Greter iz lokalne srednje škole je radeći na dešifrovanju sistema ostvario nekoliko prodora. Greter ukazuje na to da Teslina matematička spirala množenje ne samo da prikazuje i istražuje u vidu isprepletene mreže, već i da "pruža sveobuhvatno vizuelno razumevanje toga kako su svi brojevi samoorganizovani u 12 pozicija kompatibilnosti".

"Karta nam omogućava da brojeve posmatramo kao obrasce, formaciju prostih brojeva, dvostrukih brojeva, visoko složenih brojeva, množenje i djeljenje, kao i nekoliko drugih sistema, koje, pretpostavljam, tek treba otkriti", rekao je on.

tesla16

Sam dijagram je veoma intuitivan, što omogućava studentima da sagledaju kako svi brojevi zajedno funkcionišu – na osnovu spirale sa 12 mesta, 12, ili 12x (djeljivo sa 12) je najkompatibilniji sistem, zbog čega imamo 12 mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sati u danu, itd. 12 može da se podijeli sa 2, 3, 4, i 6. Tako su i svi djeljivi sa 12. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Oni se nalaze na pozicijama (zamislite časovnik) 5, 7, 11 i 1.

Čuvena je Teslina: "Kad biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda bi u rukama držali ključeve univerzuma". Ispostavilo se da, kada se ispituje Teslina "sprava", digitalni korjeni brojeva na pozicijama 3, 6, 9 i 12 stalno ponavljaju istu sekvencu: 3,6, 9! Da li je Tesla na to mislio? Na samoorganizovanje brojeva i njihove digitalne korjene?

Teško je reći, ali izgleda da Greter misli upravo tako: "Ovo otkriće je fenomenalno. Kada bismo uspjeli da đaci širom svijeta koriste ovu tehniku i malo se sa njom igraju, i tako pomognu da razumijemo kako je treba koristiti, onda bismo mogli da prevaziđemo našu kulturnu averziju prema matematici. Umjesto učenja tablice množenja na pamet, učili bismo položaje brojeva i tako bolje shvatili njihovo funkcionisanje".

Huan Zapata, jedan od đaka gospodina Gartera, smatra da je ovo tako dobro, da: "Nekada sam govorio da sam nikakav matematičar, što kažu svi, ali sada sam u fazonu da je matematika previše laka".

Ima još jedna interesantna stvar kod Tesline spirale. Dijagram je od 12/12/1912. godine. Greter i njegovi đaci žele da se 12. decembar proglasi za nacionalni praznik.

Izvor: 24sata.rs

Ne propustite