Toshiba ukida gotovo 7.000 radnih mjesta

Magazin
Toshiba ukida gotovo 7.000 radnih mjesta
Planirano je ukidanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje ličnih računara, videoproizvoda i potrošačke elektronike.

Japanska elektronska kompanija Toshiba, koju potresa skandal zbog lažiranja finansijskih izvještaja, ukida 6.800 radnih mjesta, nakon što je predvidjela netogubitak 550 milijardi jena (4,5 milijardi dolara) za fiskalnu godinu koja se završava u martu 2016. godine, prenose agencije.

Planirano je ukidanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje ličnih računara, videoproizvoda i potrošačke elektronike, a najavljena otpuštanja će pogoditi blizu tri posto ukupne radne snage japanske kompanije, prenosi američka agencija AP.

Uprava te kompanije je, također, najavila prodaju fabrike za proizvodnju televizora u Indoneziji.

Japanska Toshiba, koja radi i na izgradnji nuklearnih elektrana, izvinila se u više navrata poslije priznanja da je "dotjerivala" svoje finansijske izvještaje, "napuhujući" cifre profita za 152 milijarde jena (1,3 milijardi dolara) tokom nekoliko godina, navodi AP.

Prijevremena penzija

Zvaničnici su naveli kako su menadžeri postavili nerealne ciljeve zarade, vođeni idejom stvaranja velikog "izazova", a podređeni su lažirali konačne rezultate.

Skandal u jednom od najjačih brendova države ističe borbu Japana s pokušajima unapređenja korporativnog upravljanja, uprkos nastojanjima jačanja nezavisne kontrole kompanija.

Iz Toshibe navode kako će se smanjenje broja uposlenih u Japanu regulirati prijevremenim penzioniranjem. No, značajan broj radnika u inozemstvu će biti na udaru.

Nisu objavili regionalni presjek.

Ne propustite