Na današnji dan 1913. godine: Nastala prva križaljka - ukrštenica

Na današnji dan 1913. godine: Nastala prva križaljka - ukrštenica
Izumitelj moderne križaljke je bio Britanac Arthur Wynne (1871-1945).

Izumitelj moderne križaljke je bio Britanac Arthur Wynne (1871-1945).

Arthur Wynne je rođen u engleskom Liverpoolu, a u SAD je emigrirao kada je imao samo 19 godina te je neko vrijeme živio u Pittsburghu gdje je radio za novine Pittsburgh Press. Kasnije se preselio u New York i počeo raditi za novine New York World. U ovom listu je kreirao nedjeljni sadržaj sa zagonetkama za stranicu "Zabava" ("Fun"). Za izdanje od 21. decembra on je napravio novu zagonetku u obliku dijamanta sa prazninom u sredini unutar koje su već bila upisana slova F-U-N. Nazvao ju je "Word-Cross" zagonetka.

ukr2

Iako je ova njegova ukrštenica bila slična formi nekih ranijih zagonetki, on je uveo brojne inovacije, prije svega korištenje horizontalnih i vertikalnih linija kako bi se napravila polja u koja se unose slova odnosno pojmovi. Nakon toga je uveo i simetrična crna polja kojima je razdvajao riječi u redovima i kolonama.

Nekoliko nedjelja nakon što se pojavila prva "Word-Cross" zagonetka njeno ime na engleskom je promijenjeno u "Cross-Word" uslijed štamparske greške, a njegov izum je do danas ostao poznat baš po toj složenici odnosno našoj ukrštenica (ukrštene riječi) ili križaljka.

Ne propustite