Na današnji dan 1872. godine: Započela ekspedicija "Challenger"

Na današnji dan 1872. godine: Započela ekspedicija "Challenger"
Ekspedicija "Challenger" je trajala pune četiri godine od 1872 do 1876, a predstavljala je ...

Ekspedicija "Challenger" je trajala pune četiri godine od 1872 do 1876, a predstavljala je naučno putovanje koje je doprinijelo mnogim otkrićima te postavilo temelje modernoj okeanografiji. Svoj naziv ekspedicija je dobila prema brodu koji je korišten -  HMS Challenger.

chall2

Dio naučne i brodske posade; foto iz 1874. godine

Inicijativom Charles Wyville Thomsona sa Univerziteta u Edinburghu i Kraljevskog društva Londona, brod Challenger Kraljevske mornarice je dobijen na korištenje za ovu ekspediciju te je detaljno modifikovan za naučni rad i opremljen posebnim laboratorijama za prirodnu istoriju i hemiju. Ekspedicija koju je predvodio kapetan George Nares je isplovila iz luke Portsmouth u Engleskoj na današnji dan 1872. godine. Za naučnu superviziju putovanja bio je zadužen pomenuti Thomson. Brod je ukupno prešao oko 70.000 nautičkih milja (130.000 km).

chall3

Prema rezultatima koji su predočeni, među mnogim drugim otkrićima, katalogizirano je 4.000 prethodno nepoznatih vrsta. Jedan od urednika publikacije koja je sumirala rezultate ekspedicije je istakao kako je ovo "najveći napredak u znanju o našoj planeti još od proslavljenih otkrića iz 15. i 16. vijeka". Ekspedicija je čak došla i nadomak Antartika. 

Ne propustite