Baklava u rolnicama

Kuharica
Baklava u rolnicama
Rolnice su fenomenalne i ne zahtijevaju previše truda.

Rolnice su fenomenalne i ne zahtijevaju previše truda.

POTREBNO

500 gr kora za baklavu

Za fil:

100 gr šećera
300 gr mljevenih oraha
200 gr griza
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičicu cimeta
1/2 dcl vode

Za premazivanje kora:

1,5 dcl ulja

Za sirup:

600 gr šećera
5 dcl vode
1 kesica vanilin šećera
1/2 limuna

PRIPREMA:

Prvo skuhati sirup i ostaviti da se hladi. U posudu staviti šećer, vodu i vanilin šećer. Kuhati 5 minuta od kad provri. Kad se skuha  dodati sok od 1/2 limuna.
Napraviti fil- u posudu staviti mljevene orahe, šećer, griz, 1/2 kašičice praška za pecivo, cimet, vodu. Izmješati smjesu da se sjedini.

U svaku rolnicu stavljamo po 2 kore, tako da nam treba 20 kora. Fil podjeliti na 10 dijelova. Uzeti 1 koru premazati sa uljem, preko staviti drugu koru, premazati uljem. Na kraj druge kore staviti dio fila i čvrsto urolati u rolat. Staviti u pleh podmazan uljem, tako 10 puta sa svim korama i filom. Rolate premazati uljem isjeći dužine 5 – 6 cm. Peći na 180 stepeni 30 – 40 minuta dok ne dobije zlatno braon boju. Kad se ispeče toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i rolnice upiju sirup.

Izvor: daninakuhinja.com

Ne propustite