Na današnji dan 1946. godine: Počeo Prvi indokineski rat

 Na današnji dan 1946. godine: Počeo Prvi indokineski rat
Pripadnici Viet Minha u Hanoiju su detonirali veliku količinu eksploziva kod električne centrale, što je izazvalo nestanak struje širom grada.

Ovaj krvavi sukob između Vijetnamaca i Francuza je predstavljao svojevrstan uvod u kasniji Vijetnamski rat (u kojem su protiv vijetnamskih komunističkih snaga ratovali Amerikanci). Indokina je prethodno tokom dugog istorijskog razdoblja bila pod francuskom kolonijalnom vlasti, a francuska okupacija nad tim područjem je obnovljena nakon Drugog svjetskog rata (tokom kojeg je to područje bilo pod japanskom okupacijom). 

indo2

Snage Viet Minha nisu se željele pokoriti Francuzima pa su započele oružanu borbu. Na današnji dan u Hanoiju pripadnici Viet Minha detonirali su veliku količinu eksploziva kod električne centrale, što je izazvalo nestanak struje širom grada. Nastali mrak Viet Minhovci su iskoristili kako bi počeli ubijati francuske funkcionere, vojnike i ostalo ljudstvo. Francuska mornarica odgovorila je na to granatiranjem Hanoija s brodova, nastojeći uništiti uporišta Viet Minha. Došlo je do krvavog sukoba koji je označio početak rata. Prvi indokineski rat potrajao je zatim više od sedam godina, a Francuzi su na kraju odlučili napustiti Indokinu i prepustiti borbu s Viet Minhom američkim trupama.

Ne propustite