Na današnji dan 1875. godine: Rođena matematičarka Mileva Marić Einstein

Na današnji dan 1875. godine: Rođena matematičarka Mileva Marić Einstein
Postoje tvrdnje da je ona doprinijela ranim Einsteinovim radovima, ali je stepen njenog učešća u otkrićima nepoznat i predmet je brojnih polemika.

Mileva Marić je rođena u bogatoj porodici u Titelu u Vojvodini (tadašnjoj  Austrougarskoj) kao najstarija od troje djece u porodici oficira austrougarske vojske. Prilikom rođenja Milevi je iščašen kuk, tako da joj je lijeva noga bila kraća. Ubrzo nakon njenog rođenja, njen otac je završio vojnu karijeru i dobio posao u sudu u Rumi, a kasnije u Zagrebu. Mileva je imala mlađu sestru Zorku (1883—1938) i brata Miloša (rođenog 1885.) U Rumi postoji kuća gde je porodica Mileve Marić živjela od 1877. do 1892. godine.Porodična kuća Milevine porodice postoji i u Novom Sadu, Kisačka 20, i pod zaštitom je države.

U ljeto 1896. upisala je studije medicine na Univerzitetu u Cirihu. U oktobru se prebacila na Državnu politehničku školu na studije matematike i fizike. Ona je bila tek peta žena koja je bila primljena u ovu školu. Jedan on njenih kolega na predavanjima iz fizike je bio Albert Einstein, koji je tada imao 17 godina. Prve dvije godine studiranja su bile vrlo uspješne za Milevu. Jedan semestar je provela u Hajdelbergu. Dok je bila odsutna dopisivala se sa Albertom, koji joj je napisao da mu nedostaje. U Cirih se vratila 1899. i njihova veza je planula. Milevini roditelji se nisu protivili toj vezi, pošto su znali da su njene šanse za brak bile male zbog njene bolesti. Međutim, Albertovi roditelji su se protivili jer je bila starija od njega 3 i po godine i nije bila Jevrejka.

mileva2

Uprkos obećavajućem početku studija, Milevin uspjeh je počeo da slabi. U ljeto 1900. nije položila svoje završne ispite. Iako je i Milevin i Albertov prosjek bio manji od potrebnih 5,0, Albertov prosjek 4,9 je bio zaokružen na 5,0, ali za Milevinih 4,0 je najviše zaslužna slaba ocjena 2,5 iz teorije funkcija. Einstein je diplomirao i otišao kući za raspust. Mileva je ostala u Cirihu, radeći kao laboratorijski asistent i pripremala se da ponovo izađe na ispite. Mileva i Albert su se ponovo sastali na jezeru Komo. Nekoliko nedelja kasnije Mileva je otkrila da je trudna, a u julu 1901. je opet pala na ispitima. Te jeseni Ajnštajn je dobio slabo plaćeni posao nastavnika na zamjeni u Schaffhausenu.

U Novom Sadu, krajem januara ili početkom februara 1902. Mileva je rodila kćerku Lizerl. U svojoj 27. godini, sa nezavršenim fakultetom i vanbračnim djetetom, počela je da se osjeća kao sramota za porodicu. U međuvremenu, Albert je u dobio posao u patentnom zavodu u Bernu. Albert i Mileva su se vjenčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vrijeme prije vjenčanja Lizerl je oboljela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Kada se Mileva pridružila Albertu u Bernu, dijete nije bilo sa njom.

mileva1
 
Njihov brak je funkcionisao tako što je Albert šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vrijeme je posvećivao fizici, a Mileva je pokušavala da se nosi sa gubitkom djeteta i neuspjehom na fakultetu. Ipak, brak je krenuo na bolje kada je Albert dobio povišicu i rođenjem sina Hansa Alberta. Njihov drugi sin Eduard je rođen 1910.
 
U julu 1914, dan prije izbijanja Prvog svjetskog rata, Mileva je spakovala stvari i vratila se sa djecom u Cirih. Albert je ostao sa rođakom Elzom i dovršio Opštu teoriju relativnosti. Godine 1916. je zatražio razvod od Mileve, koja se razboljela od ovog zahtjeva.
 
Mileva je konačno pristala da Albertu pruži razvod 1918, a Einstein se složio da Milevi da novac od bilo koje buduće Nobelove nagrade. Zvanično su se rastali 14. februara 1919, a Albert se oženio Elzom 2. juna 1919. Te godine, savijanje svjetlosti u gravitacionom polju za vrijeme pomračenja Sunca je bilo glavni dokaz za Opštu teoriju relativnosti, što je Einsteinu donijelo svjetsku slavu.

Ne propustite