Sretan rođendan, Brad Pitt!

Sretan rođendan, Brad Pitt!
Na današnji dan rođen je William Bradley "Brad" Pitt američki filmski glumac, producent i aktivist.

Na današnji dan 1963. rođen je William Bradley "Brad" Pitt (52) američki filmski glumac, producent i aktivist. Postao je slavan sredinom devedesetih nakon pojavljivanja u nekoliko velikih holivudskih filmova. 

Pitt se u popularnim medijima često navodi kao jedan od najatraktivnijih živućih muškaraca te se smatra članom holivudske glumačke prve lige. Svjetski mediji detaljno su popratili njegov brak s Jennifer Aniston te trenutni s glumicom Angelinom Jolie. Otkad je započeo vezu s Jolie, postao je jedan od poznatijih društvenih aktivista, i u Americi, i u inostranstvu.

brad4

Pitt je rođen u Shawneeju u Oklahomi, kao sin Jane Etta, srednjoškolske pedagoginje i Williama Alvina Pitta, vlasnika firme za prodaju kamiona. Zajedno sa svojim bratom Dougom i sestrom Julie Neal je odrastao u Springfieldu u Missouriju. Pohađao je Kickapoo High School, gdje se bavio sportom, debatama, bio član učeničkog vijeća te glumio. Pohađao je novinarsku školu na Univerzitetu Missouri-Columbia.

brad2

Godine 1988. je dobio svoju prvu glavnu ulogu, u filmu "Tamna strana sunca", gdje je glumio mladog Amerikanca kojeg porodica odvodi na Jadran kako bi se izliječio od kožne bolesti. Film je sniman u Jugoslaviji u ljeto '88., a Pitt je sedmično dobijao 1523 dolara za ukupno 7 sedmica . No, kad je montaža već bila pri kraju, izbio je rat te je većina materijala izgubljena; film je objavljen godinama kasnije.

brad3

Talentovan, lijepog lica i velikog spektra uloga koje može da igra, Pit je brzo postao zvijezda. Svjetsku slavu donio mu je film "Sedam godina na Tibetu".

Za najprestižniju filmsku nagradu bio je nominovan tri puta: za sporednu ulogu u filmu "12 majmuna" 1996, za najboljeg glavnog glumca za film "Neobičan slučaj Benjamina Buttona" 2009. i za najboljeg glavnog glumca za film "Moneyball" 2012.

Ne propustite