Stari trik ugostitelja: Postoji razlog zašto konobari uvijek prvo iznose hljeb na sto

Kiosk
Stari trik ugostitelja: Postoji razlog zašto konobari uvijek prvo iznose hljeb na sto

Kuhar Rus Adams iz Washingtona otkrio je na društvenoj mreži Quora zašto gosti u restoranima prije konkretne hrane dobiju pecivo, perece ili kruh – a razlog je zapravo vrlo logičan.

Svoje mišljenje podijelili su i drugi korisnici.

„Prvo, od tih peciva ćete ožednjeti. Žedni ljudi naručuju još pića, a to znači veću zaradu za restoran. Drugo, kruh ili bilo što slično pokreće probavu i od njega postanete još gladniji. Zato se često dogodi da ljudi naruče više nego što mogu pojesti, a kasnije kažu da su se ‘zaletjeli’. Treći razlog je taj što kad gosti imaju neku zanimaciju – u ovom slučaju grickanje kruha – nisu dosadni i ne dozivaju stalno konobare“, napisao je Adams.
Ovo pitanje skupilo je više od 100 odgovora, a Adamsov post pregledan je više od 113.000 puta. Evo još nekoliko zanimljivih komentara.

„Slažem se s time – kad nešto dobijete besplatno, to pamtite i vjerojatno ćete se vratiti u isti restoran. Možda ćete ostaviti i veću napojnicu“, napisao je jedan korisnik.

Iza kulisa ugostiteljstva

U diskusiju se uključio i Joe Colella, bivši vlasnik restorana, koji je podijelio svoje iskustvo:

„Većina ljudi previše razmišlja. Jedini razlog zašto smo mi gostima davali kruh prije glavnog jela bio je da usporimo tempo narudžbi, kako bi kuhinja stigla sve pripremiti. Konobari uzimaju narudžbe redom, a dok gosti čekaju, dobiju kruh. Ukratko – to nema nikakve veze s tim da su konobari ljubazni i žele vas počastiti. Radi se o jednostavnom triku koji koristi osoblju.“

Konobarska perspektiva

Kimberly Lewis, koja je radila kao konobarica, otkrila je da kruh zapravo ima samo manipulativnu funkciju:

„U talijanskom restoranu gdje sam radila, imali smo točno dvije minute da donesemo kruh od trenutka kada gosti sjednu. Morali smo izračunati količinu, začiniti ga i pripremiti. Ako su gosti pojeli kruh, morali smo im donijeti novi u roku od pet minuta. Zašto? Jer su gosti naporni. Kruh je samo sredstvo – kad sjedite i čekate, sve traje dulje, a kad jedete kruh, vrijeme brže prođe. Ukratko: kruh se servira jer su ljudi nestrpljivi“, prenosi vecernji.hr.

Ne propustite