Ovo je najopasnije posuđe u kuhinji: Kobno je za zdravlje, bolje da ga ne koristite

Praktična žena
Ovo je najopasnije posuđe u kuhinji: Kobno je za zdravlje, bolje da ga ne koristite

Ispušta milione sićušnih plastičnih čestica tokom kuhanja ili pranja

Iako ga svakodnevno koristimo u kuhinji, najnovija istraživanja pokazuju da posuđe s neprijanjajućim premazom, poput teflona, može ispuštati milione mikroskopskih plastičnih čestica tokom kuhanja ili pranja.

U novoj studiji, australijski istraživači otkrili su da samo jedna pukotina na tiganju s teflonskim premazom može osloboditi i do 9.100 plastičnih čestica. Na mikroskopskoj razini, oštećeni premaz može otpustiti i do 2,3 miliona mikro- i nanočestica plastike.

Dr. Čeng Fang sa Univerziteta u Newcastleu, jedan od autora studije, zajedno sa svojim timom testirao je šest različitih tiganja i šerpi, i novih i već korištenih. Simulirali su procese kuhanja i pranja (bez upotrebe hrane i ulja), koristeći čeličnu kašiku, hvataljku za roštilj i drvenu varjaču. Fang je upozorio da čestice mogu otpuštati čak i posuđa bez vidljivih oštećenja, samo usljed dugotrajnog korištenja.

Teflon je sintetička plastika hemijski sastavljena od atoma ugljika i fluora, poznata po niskom trenju te visokoj hemijskoj, termičkoj i električnoj stabilnosti. Ipak, on pripada grupi hemikalija PFAS (per- i polifluoroalkilne supstance), koje se nazivaju i „vječnim hemikalijama“, jer im mogu trebati stotine, pa i hiljade godina da se razgrade u prirodi. Također, mogu ostajati u ljudskom organizmu i potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme.

PFAS se nalaze u hiljadama svakodnevnih proizvoda, ali i u zemljištu, zraku i vodi. Ljudi najčešće dolaze u kontakt s ovim hemikalijama putem kontaminirane hrane ili vode, korištenjem proizvoda koji sadrže PFAS, ili udisanjem zraka zagađenog ovim supstancama, prenosi NY Post.

Ne propustite