Na današnji dan 1985. godine: Ubijen mafijaški boss Paul Castellano

Na današnji dan 1985. godine: Ubijen mafijaški boss Paul Castellano
Iza ubistva je stajao John Gotti, koji nakon toga preuzima vodstvo najjače mafijaške porodice Gambino.

John Joseph Gotti, Jr. (1940-2002) je bio američki mafijaš italijanskog porijekla. Bio je Kum mafijaške obitelji Gambino, jedne od pet velikih porodica koje djeluju na području New Yorka. Kum je postao 1985. godine nakon ubistva dotadašnjeg kuma Paula Castellana. Budući da je bio na čelu tada najmoćnije mafijaške porodice od medija je dobio titulu Capo di tutti capi.

Nakon nekoliko boravaka u zatvoru zbog krađe i ubistva, Gotti je stekao veliki ugled u mafijaškim krugovima. Taj je ugled došao u pitanje kada je nakon smrti mafijškog kuma Carla Gambina novi kum postao Gambinov zet Paul Castellano. Prve su iskre sjevnule kada je Castellano zabranio trgovanje drogom, a čime su se već bavili Dellacroce i Gotti te još neki mlađi mafijaši. Za Dellarcroceova života Gotti je imao zaštitnika, ali kada je on 1985. preminuo Gottijeva se mafijaška stolica opasno zaljuljala.

gotti5

Postojala je opasnost da bude ubijen i odlučio je brzo reagovati te je organizovao Castellanovo ubistvo. Pred restoranom Sparks 16. decembra 1985. ubijeni su Paul Castellano i njegov vozač. Nakon ovoga ubistva Gotti preuzima vodstvo porodice Gambino. Kako je ovo bila i najjača mafijaška porodica u Sjedinjenim Državama Gotti (znan i kao Dečko Johnny) postaje šefom cjelokupne mafije u Sjedinjenim Državama.

gotti4

Paul Castellano nakon brutalne egzekucije

Zbog njegovih zlodjela policija mu je stalno bila za petama što je rezultiralo i s dva neuspjela sudska procesa 1984. i 1987. godine. Uvijek u skupocjenim Brioni odijelima vrijednim i po 2000 dolara Gotti je rado pozirao pred novinskim fotografima i davao izjave novinarima. Do tada to je bilo posve nezamislivo za jedno mafijaškog kuma jer su u pravilu mafijaški kumovi izbjegavali bilo kakav publicitet. No, u zatvoru je proveo tek 23 sata.

gotti2

Ponovo na slobodi razbacivao se izjavama i smijuljio se u novinarske objektive ne sluteći da su agenti FBI-ja postavili prislušne uređaje kako bi ga lakše nadzirali. Mukotrpno prisluškivanje najmoćnijeg američkog mafijaša urodilo je plodom te su Gotti i njegov savjetnik Sammy Gravano (zvani Bik) te Frank Locascio pritvoreni zbog optužbi za reketarenje i ubistva. Prijelomni događaj se dogodio kada je Sammy Gravano odlučio sarađivati s FBI-jem i tako postao najviše rangirani mafijaš u istoriji koji je postao FBI-jev svjedok. Uslijedilo je suđenje na kojem je Gotti proglašen krivim po svih 14 tačaka optužnice koje su između ostalog sadržavale optužbe za ubistva, udruživanje zbog kriminalne djelatnosti, iznude te izbjegavanje plaćanja poreza. Osuđen je na 100 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja i poslan u strogo čuvani zatvor Marion u saveznoj državi Illinois.

gotti3

John Gotti, posljednja (zatvorska) fotografija 

Iako u zatvoru Gotti je pokušavao upravljati prljavim poslovima mafijaške obitelji Gambino preko svog sina Johna Gottija mlađeg. Međutim, Gotti mlađi se pokazao nesposobnim za vođenje mafijaških poslova te je i sam uskoro završio u zatvoru osuđen na šest godina. John Gotti umro je 10. juna 2002. od raka grla u zatvorskoj bolnici u Missouriju.

Ne propustite