Imaćete najljepša crvena jaja za Uskrs: Potrebna su vam samo 3 jeftina sastojka iz kuhinje

Kiosk
Imaćete najljepša crvena jaja za Uskrs: Potrebna su vam samo 3 jeftina sastojka iz kuhinje

Crvena boja jaja simbolizira Isusovo stradanje, pa se smatra da svaka domaćica za Uskrs treba da ofarba barem jedno jaje u crvenu boju. To prvo crveno jaje zove se čuvarkuća, i prema tradiciji – ne smije se praviti pomoću kupovnih boja i hemikalija, već isključivo prirodnim tehnikama.

Evo nekoliko tradicionalnih metoda farbanja jaja koje su domaćice koristile prije više decenija:

1. Lukovina (ljuske od luka)

Jedna od najpoznatijih i najkorištenijih metoda.

🔸 Prikupite veću količinu ljuski od crvenog i ljubičastog luka.
🔸 U šerpu stavite jaja i obložite ih lukovinom.
🔸 Dodajte vodu, 2 kašike soli i malo sirćeta.
🔸 Po želji, možete dodati i nekoliko kolutića sirove cvekle za intenzivniju boju.
🔸 Kuvajte dok jaja ne poprime željenu boju.
🔸 Kada se voda prohladi, izvadite jaja i premažite ih uljem za sjaj.

2. Mljevena paprika

Još jedna zanimljiva prirodna tehnika.

🔸 U litru vode stavite 4 kašike mljevene slatke paprike (nikako ljute!).
🔸 Dodajte malo soli i sirćeta.
🔸 Skuvajte jaja u toj mješavini i ostavite da se ohlade.
🔸 Izvadite ih i premažite uljem.

Napomena: Ljutina iz paprike može da prodre kroz ljusku, pa je bitno koristiti slatku, a ne ljutu papriku.

3. Sok od višnje

Za postizanje crvenkasto-ružičaste nijanse.

🔸 Jaja stavite u šerpu, nalijte sok od višnje (domaći ili kupovni).
🔸 Dodajte malo soli i sirćeta.
🔸 Kuvajte jaja kao i obično.
🔸 Kada se ohlade, izvadite ih i premažite uljem za lijep sjaj.


Ove tehnike su jednostavne, prirodne i bezbjedne, a ujedno čuvaju duh tradicije i porodičnog naslijeđa. Da li si ti već odlučila kako ćeš ove godine farbati jaja?

Ne propustite