Ovo povrće je prepuno otrova – evo zašto biste ga trebali izbjegavati

Kiosk
Ovo povrće je prepuno otrova – evo zašto biste ga trebali izbjegavati

Izbjegavanje voća i povrća koje je najviše tretirano pesticidima korak je ka zdravijem životu.

Švedski naučnici su dokazali da se insekticidi, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u tijelu djece i odraslih. Međutim, istraživanja pokazuju da, ako samo dvije sedmice ne unosimo hranu zagađenu pesticidima, nivo ovih toksina u organizmu opada na nulu.

Zašto je važno izbjegavati hranu tretiranu pesticidima?

 Zdravlje mozga
Istraživanja iz 2008. godine pokazala su da mnogi pesticidi djeluju kao neurotoksini, što znači da mogu štetno utjecati na mozak ljudi i sisara. Također, dokazano je da postoji jaka povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti – hroničnog i progresivnog poremećaja kretanja.

Zagađenje okoliša
Izvještaj iz 2011. godine otkrio je da je glifosat, jedan od najčešćih pesticida, uzrok između 60% i 100% zagađenja zraka. U Evropi, preko 40% podzemnih voda pozitivno je na glifosat, a istraživanja u Njemačkoj pokazala su prisustvo ovog pesticida čak i u ljudskom urinu, krvi i majčinom mlijeku.

Zdravlje djece
Djeca su osjetljivija na toksine od odraslih. Američka akademija za pedijatriju upozorila je da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana s većim rizikom od raka kod djece, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Studije su pokazale da djeca izložena pesticidima imaju slabiju izdržljivost, lošiju koordinaciju očiju i lošiju kratkoročnu memoriju u odnosu na djecu koja nisu bila izložena ovim toksinima.

Najotrovnije povrće koje treba izbjegavati (osim ako je organsko):
 Celer
 Spanać
 Paradajz
 Čeri paradajz
 Krastavac
 Babura paprika

Ne propustite