Kako da dobijete vatreno crvena uskršnja jaja: Potrebne su vam samo ove 2 namirnice iz kuhinje

Praktična žena
Kako da dobijete vatreno crvena uskršnja jaja: Potrebne su vam samo ove 2 namirnice iz kuhinje

Trik za farbanje najljepših crvenih jaja bez hemije

Uskršnja jaja tradicionalno se farbaju u crveno – ova boja simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista tokom mučenja i raspeća na Veliki petak. Zato čuvarkuća uvijek treba da bude crvene boje. Ako želite da pri farbanju jaja izbjegnete hemijske boje, donosimo vam tri prirodna sastojka iz kuhinje koji će postići željene nijanse crvene – od braonkaste do vatreno crvene.

Najstariji način – lukovina

Najstariji način bojenja jaja u crvenu boju jeste pomoću lukovine. Napunite šerpu ljuskama crnog luka, dodajte vodu (dvije litre na 10 jaja), dvije kašike soli i kašiku sirćeta. Stavite da se kuva, a kada proključa, ostavite da vri najviše deset minuta na umjerenoj temperaturi. Neka se jaja hlade u lukovini, ali ako su ljuske pretežno tamne, ne ostavljajte ih predugo u vodi, jer bi mogla da postanu braon umjesto crvena.

Sok od višanja za intenzivnu crvenu boju

Ako želite jaču crvenu boju, ali bez vještačkih boja, odlična alternativa je sok od višanja. Stavite jaja u šerpu, prelijte ih sokom od višanja, dodajte malo soli i sirćeta, pa ih skuvajte u tom soku. Nakon kuvanja, ostavite ih da se potpuno ohlade u tečnosti kako bi upila boju.

Vatreno crvena nijansa uz mljevenu papriku

Mljevena paprika daje jajaima prepoznatljivu vatreno crvenu nijansu. Recept je jednostavan: četiri kašike mljevene paprike sipajte u litar vode, dodajte malo soli i sirćeta, pa skuvajte jaja u toj mješavini. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer bi ljutina mogla da prodre kroz ljusku i promijeni ukus jaja.

Isprobajte ove prirodne metode i uživajte u prelijepo obojenim uskršnjim jajima bez upotrebe hemikalija!

 
 
 

Ne propustite