Tajna italijanskih domaćica: Ovo pravilo morate znati ako želite najbolje lazanje!

Kiosk
Tajna italijanskih domaćica: Ovo pravilo morate znati ako želite najbolje lazanje!

Kada je riječ o jelima s tjesteninom, Italijanke su apsolutni autoritet. Zato njihove trikove treba usvojiti kako bi vaše lazanje svaki put bile savršene.

Naime, prema pisanju italijanske turističke agencije Šetnje po Italiji, mnoge domaćice u Italiji imaju jednostavan, ali izuzetno efikasan trik – mijenjaju orijentaciju listova tjestenine u svakom sloju.

Šta to znači?
"Kako bi lazanje zadržale svoj oblik prilikom rezanja i posluživanja, Italijanke mijenjaju smjer listova tjestenine u svakom sloju", savjetuju stručnjaci.

Dakle, ako prvi sloj tjestenine postavite uzdužno, drugi sloj slažite poprečno i tako naizmjenično. Možda zvuči nebitno, ali ovaj trik pruža dodatnu čvrstoću svakom komadu lazanja.

Još jedan trik za savršene lazanje
Pored rasporeda listova tjestenine, ključna stvar za savršene lazanje je vrijeme odmora nakon pečenja. Stručnjaci preporučuju da ih ostavite da odstoje između 30 i 45 minuta prije serviranja.

Iako je teško odoljeti i ne probati ih odmah, ovaj korak omogućava da se slojevi stabilizuju, a ukusi još bolje prožmu.

Neke domaćice idu korak dalje i predlažu da lazanje odstoje najmanje šest sati prije nego što ih uopće stavite u rernu. Na taj način suhi listovi tjestenine imaju dovoljno vremena da omekšaju, pa ih ne morate prethodno kuhati.

Tajni sastojak koji pravi razliku
Još jedan trik koji Italijani često koriste je – muškatni oraščić! Ovaj začin dodaju u bešamel sos, što lazanjama daje bogat, neodoljiv okus.

Ne propustite