Mlađima od 16 društvene mreže bi uskoro mogle biti zabranjene

Internet
Mlađima od 16 društvene mreže bi uskoro mogle biti zabranjene
U pripremi je novi zakon koji bi mlađima od 16 godina u čitavoj Evropi mogao zabraniti korištenje društvenih mreža.

U pripremi je novi zakon koji bi mlađima od 16 godina u čitavoj Evropi mogao zabraniti korištenje društvenih mreža.

Prošle je nedjelje u EU donesen prijedlog zakona prema kojem bi se minimalna dobna granica zabrane korištenja Facebooka, Snapchata, Instagrama pa čak i e-maila podigla sa dosadašnjih 13 na 16 godina. Ako prijedlog bude usvojen, hiljade evropskih tinejdžera će za svako pristupanje društvenim mrežama, skidanje aplikacija pa čak i korištenje pojedinih web tražilica morati dobiti dozvolu roditelja, piše Huffington Post.

Taj bi zakon ujedno mogao izazvati popriličnu glavobolju za nadležne iza Facebooka, Instagrama, Twittera, Snapchata i Googlea, budući da su velik broj njihovih korisnika upravo mladi koji su tek zakoračili u tinejdžerske godine.

O spornom zakonu koji je dočekan na nož na društvenim mrežama evropski zakonodavci će razgovarati danas, a ako bude izglasan mora tek biti ratifikovan, nakon čega bi zemlje članice imale dvije godine da ga u potpunosti počnu provoditi.

Prijedlog je dio većeg broja zakona vezanih za zaštitu podataka na webu, koji su pripremani pune četiri godine, no osim mladih, njime su nezadovoljne i organizacije koje se bave zaštitom djece i mladih na internetu.

"Podizanje minimalne dobi za korištenje društvenih mreža će samo navesti mlade da lažu o svojim godinama. Djeca starija od 13 godina su se već navikla služiti internetom na određen način, a zbog ovakve nagle promjene pravila samo će početi lagati, umjesto da roditelje pitaju za dozvolu", napomenuli su iz Diana Award Youth Boarda.

 

Ne propustite