Kada je najbolje brati listove maslačka? Pazite kod berbe

Kiosk
Kada je najbolje brati listove maslačka? Pazite kod berbe

Maslačak (Taraxacum officinale) je jedna od najpoznatijih samoniklih biljaka koja raste gotovo svuda - na livadama, uz puteve, u vrtovima i na neobrađenim površinama. Iako se često smatra korovom, njegova nutritivna i ljekovita vrijednost su izuzetno značajne, piše Agroklub.com

Njegov list je najbolje je brati u rano proljeće, prije nego što biljka procvjeta, jer su tada najnježniji i najmanje gorki. Idealno vrijeme za branje je ožujak, travanj i početak svibnja, ovisno o klimi i nadmorskoj visini. Može se brati i kasnije tijekom godine, ali će listovi biti gorči zbog povećane koncentracije laktukopikrina.

Birajte čista staništa odnosno berite listove ove biljke daleko od prometnih puteva, industrijskih zona i tretiranih površina kako biste izbjegli zagađenje pesticidima i teškim metalima.

Za salate i svježu upotrebu birajte mlade, svijetlozelene listove, dok su oni stariji pogodniji za kuhanje ili sušenje.

Najbolje ih je brati rano ujutro kada su puni sokova.

Svježe listove možete čuvati u hladnjaku i nekoliko dana.

List maslačka je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput kalija i željeza. Može se koristiti u salatama, varivima, čajevima i smoothiejima. Ako su previše gorki, listove možete kratko blanširati u vrućoj vodi ili ih pomiješati s blagim sastojcima poput jabuke, limunovog soka ili meda.

Ne propustite