Bolji je nego ledene kocke: Ovaj sjajan kolač se ne peče, a može i dijete da ga napravi

Isprobajte ga odmah i uvjerite se sami – lako je!
Ovaj kolač neodoljivo podsjeća na ledene kocke, a mnogi kažu – još je i bolji!
Donosimo recept za najkremastiji kolač koji ste probali, a ne morate ni paliti pećnicu. Radi se o poslastici od griza i bijele čokolade na podlozi od keksa koja ima sve predispozicije da postane jedan od vaših najdražih kolača.
Griz kocke – sastojci:
125 g petit keksa
1 litra mlijeka
200 g griza
180 g šećera
130 g maslaca
50 g bijele čokolade
šlag za ukras
po želji mljeveni lješnjaci, bademi ili keks za ukras
Griz kocke – priprema:
Petit kekse umočite u malo mlijeka i poređajte na pleh dimenzija 20 puta 30 centimetara obložen folijom ili papirom za pečenje.
Odvojite malo mlijeka od litre i pomiješajte ga s grizom i šećerom, a ostatak mlijeka stavite na vatru da zavrije.
U uzavrelo mlijeko umiješajte smjesu s grizom te lagano kuhajte dok se ne zgusne kao puding.
U vrući krem dodajte bijelu čokoladu, promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
Izmiksajte maslac i postepeno mu dodajte ohlađeni krem. Krem izlijte u kalup na petit keks.
Po želji izmiksajte jedan šlag ili 200 ml pavlake za šlag i premažite kolač.
Dodatno kolač možete posuti mljevenim lješnjacima, orasima, bademima ili mljevenim keksom.
Dobro ohladite, najbolje preko noći.
(Antonia Jagodić/Zadovoljna.hr)