Kad mijesite hljeb uvijek dodajte 1 kašiku ovog sastojka u tijesto: Danima ostaje mekan i svjež

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci!
Niko ne voli hljeb i peciva „od juče“, ni ona stara nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svježe, razmišljajući da li je skoro izašlo iz rerne.
U prodavnicama se svježina provjerava „dodirom“ ili pritiskanjem peciva, pa ćete u svakoj prodavnici vidjeti takozvane „profesionalne pipače“, najčešće starije osobe koje ovom tehnikom pre kupovine provjeravaju na desetine vekni.
Ako se nakon pritiskanja tijesto brzo vrati u prvobitno stanje – svježe je. Ako ostane „spljošteno“, bolje ga zaobiđite. Ako pravite hljeb kod kuće, vjerojatno ste primijetili da on obično brže stari i postaje mrvljen od onog iz pekare, šta je tu tajna?
Koji sastojak dodaju pekari, pa je tijesto dugo svježe i mekano kao pamuk?
Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci!
– Vijek trajanja pekarskih proizvoda, hljeba, mafina i kolača možete produžiti dodavanjem kašičice meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, mafini, lepinje i hljeb ostaju dugo svježi i ne mrve se – objašnjava profesionalni kuhar iz „Haggis Pub & Kitchen“.