Kako omogućiti kvalitetan san tokom trudnoće?

Mame i bebe
Kako omogućiti kvalitetan san tokom trudnoće?
Tokom trudnoće ritam spavanja se mijenja. Naime, sa rastom stomaka, trudnice su spriječene da odspavaju u kontunuitetu. Njihov san najčešće je nemiran jer ne mogu da pronađu adekvatan položaj za spavanje. Udoban i miran san je neophodan svakoj trudnici, jer je pred njom period pun izazova i briga.

Tokom trudnoće ritam spavanja se mijenja. Naime, sa rastom stomaka, trudnice su spriječene da odspavaju u kontinuitetu. Njihov san najčešće je nemiran jer ne mogu da pronađu adekvatan položaj za spavanje. Udoban i miran san je neophodan svakoj trudnici, jer je pred njom period pun izazova i briga.

U nastavku vam donosimo savjete koji će trudnicama omogućiti ugodan noćni odmor.

1) JASTUCI

Stavite nekoliko jastuka i lezite preko njih. To bi trebalo da udalji bebu od vaše dijafragme, smanji pritisak i olakša vam disanje. Pluća će biti slobodnija i nećete imati nikakve bolove ili neprijatnosti.

2) VODA

Unosite dovoljno vode tokom dana, ali izbjegavajte uzimanje tečnosti poslije 18 časova. Tako ćete spriječiti da vam bešika bude prepunjena u vrijeme kada treba da se odmarate i manje ćete ići u  toalet. Nemojte tada piti  ni kafu, jer će vas kofein dodatno uzburkati.

3) MLIJEKO

Prije spavanja popijte malu šolju mlakog, obranog mlijeka. Laktoza u mlijeku je šećer koji stimuliše insulin koji pomaže proteinima, kao što je triptofan u mlijeku da uđu u mozak, a to olakšava vaše spavanje, odnosno čini vas opuštenim. Ako loše varite laktozu, što je slučaj sa većinom trudnica, probajte sojino ili pirinčano mlijeko.

4) TEMPERATURA

Isključite klimu ili grijalicu u spavaćoj sobi. Obavezno je provjetrite prije spavanja. Tijelo se lakše opušta u hladnijem okruženju. Osim toga, trudnice često imaju napade toplote, pa zato dodatno vodite računa o temperaturi u stanu.

5) LIJEKOVI

Ako vaš problem sa spavanjem ugrožava vaše i bebino zdravlje posavjetujte se sa ljekarom- možda je neophodno da uzimate medicinske preparate za san. Postoje lijekovi koji su dozvoljeni i trudnicama, pa čak i novorođenčetu, ali vodite računa i u svakom slučaju se konsultujte sa doktorom.

6) SPAVAJTE SA STRANE

Lezite sa strane. Bolje je da se odmarate na lijevoj, nego na desnoj strani, jer je tako olakšan protok krvi ka materici. Na stomaku sasvim sigurno nećete spavati, ali izbjegavajte da se odmarate i na leđima – u tom položaju težina materice pritiska krvne sudove koji hrane placentu i srce.

Izvor fotografije: žena.blic.rs

Ne propustite