Kako kuhate tursku kafu? Izgleda da sve vrijeme griješimo, evo kako je zapravo ispravno

Praktična žena
Kako kuhate tursku kafu? Izgleda da sve vrijeme griješimo, evo kako je zapravo ispravno

Za mnoge je džezva prva asocijacija na jutro, a turska kafa prvi okus koji probaju tokom dana.

Iako svako domaćinstvo ima svoj način pripreme, postoje neka osnovna pravila koja važe za pripremu ovog posebnog napitka. Originalni način kuhanja kafe je nešto drugačiji od onog na koji smo navikli.

Prema iskustvu mnogih, kafa se obično stavlja u džezvu tek kada voda proključa, a miješa se dok lagano ne provri. Međutim, tradicionalna priprema turske kafe, kako je to uobičajeno u Turskoj, podrazumijeva drugačiji pristup.

Nedavno je na Redditu pokrenuta rasprava o ovoj temi, a jedan Turčin je iznio podršku originalnom načinu pripreme. O tome ćemo sada pisati.

Što je potrebno:

Svježe mljevena turska kafa – izuzetno fino mljevena, gotovo poput praha.

Hladna voda, u koju možete dodati više ili manje šećera prema želji.

Džezva – poželjno bakrena ili od mesinga – i male šolje za posluživanje.

U džezvu se sipa hladna voda – obično se koristi mala šolja vode po osobi. Voda mora biti hladna jer se kafa bolje izvlači sporo zagrijavanjem. Za svaku šoljicu dodajte jednu punu kašičicu kafe (ili malo više ako želite jaču kafu). Ako želite šećer, stavite ga u vodu prije nego što dodate kafu.

Tradicionalno postoje četiri nivoa zaslađivanja:

-Bez šećera (sade)
-Malo slatko (az sekerli) – pola kašičice šećera
-Srednje slatko (orta sekerli) – 1 kašičica šećera
-Vrlo slatko (sekerli) – 2 kašičice šećera

Koraci u pravljenju kafe:

Kada se kafa i šećer dodaju u hladnu vodu, ne treba ih odmah miješati. Kafa će početi sama da tone, a tek kada se voda malo zagrije, može se miješati kako bi se ravnomjerno rastvorila i stvorila bogata pena. Džezva se stavlja na vrlo malu vatru i ostavlja da se polako zagrijava. Ključno je da ne dozvolite da kafa proključa prebrzo jer će to razrijediti penu. U idealnom slučaju, kafa se treba zagrijavati postepeno kako bi se stvorila gusta, kremasta pena na površini.

Kada kafa počne da pjeni (prije nego što proključa), džezva se skida s vatre. Pjena se pažljivo raspoređuje po šoljama. Nakon što se pjena raspodijeli, džezva se vraća na vatru još nekoliko sekundi, dok kafa ponovo ne naraste, ali opet ne smije da proključa. Ovaj korak poboljšava ukus i aromu kafe.

Kafa se polako sipa u šolje, vodeći računa da se ne razrijedi pena. Tradicionalno, turska kafa se servira uz čašu hladne vode (za ispiranje nepca prije prvog gutljaja) i često uz desert poput rahat-lokuma.

Dodatni savjeti za savršenu kafu:

- Nemojte miješati kafu kada počne da se peni, jer će se pjena istanjiti.

- Kafa se ne pije odmah – treba sačekati da se talog slegne na dno šoljice.

- Nikada ne kuhajte kafu na jakoj vatri jer će izgubiti aromu i neće imati dobru penu.

- Prava turska kafa ne sadrži mlijeko, iako neki moderni recepti eksperimentišu s njim.

Prateći ove korake, možete uživati u savršenoj turskoj kafi, koja je pravi užitak za sve ljubitelje ovog jedinstvenog napitka.

Ne propustite