Na današnji dan 1934. godine: Rođena glumica Ružica Sokić

Na današnji dan 1934. godine: Rođena glumica Ružica Sokić
Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli

Ružica Sokić (1934-2013) je bila jugoslovenska i srpska glumica, članica pozorišta Atelje 212.

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista "Pravda" Petra Sokića (1893 — 1964). Još kao djevojčica učestvuje u Dječijoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala glumu na Akademiji za pozorišnu umjetnost u Beogradu. Kraće vrijeme bila je članica Savremenog pozorišta, pa ubrzo prelazi u Atelje 212, gdje će brojnim ulogama (prvenstveno savremenog i domaćeg repertoara) otkriti i potvrditi dar "rođene glumice". 

ruzica4

Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu ("Gorki deo reke", 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli. Najveće uspjehe ostvarila je glavnim ulogama pjevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" (Ž. Pavlovića, 1967) i prostodušne uličarke u filmu "Žuta" (V. Tadej, 1973), za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom. Zapažena je i sa sporednom ulogom majke kojoj sin gine u borbi u "Užičkoj republici" (Ž. Mitrović, 1974), za koju je takođe nagrađena Zlatnom arenom. 

Komedija "Tesna koža" donosi joj je najveću popularnost. Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom kino hitu Zona Zamfirova i kuma Anica u popularnoj seriji "Greh njene majke".

ruzica3

Za svoj filmski i pozorišni rad dobila je brojne nagrade i priznanja (na Sterijinom pozorju, Nagrada Pavle Vuisić, Statueta zlatni ćuran, Statueta Joakim Vujić, Velika Žanka).

ruzica2

Tokom 2010. objavila je knjigu sjećanja "Strast za letenjem".

Umrla je nakon duge i teške bolesti u Beogradu 2013. godine.

Ne propustite