Na današnji dan 1911. godine: Roald Amundsen, prvi čovjek na Južnom polu

Na današnji dan 1911. godine: Roald Amundsen, prvi čovjek na Južnom polu
Znao je za želju Roberta Falcona Scotta, britanskog oficira da bude prvi čovjek koji će doći do Južnog pola. Šalje mu telegram da će i on to pokušati napraviti i tada počinje takmičenje između njih dvojice i njihovih posada.

Norveški polarni istraživač Roald Amundsen je pripremao ekspediciju želeći biti prva osoba koja će stići na Sjeverni pol, ali mijenja planove saznavši kako je u međuvremenu Robert Edwin Peary to već ostvario. On prekida pripreme za osvajanje Sjevernog pola i sa brodom Fram upućuje se ka Južnom polu. Znao je za želju Roberta Falcona Scotta, britanskog oficira da bude prvi čovjek koji će doći do Južnog pola. Šalje mu telegram da će i on to pokušati napraviti i tada počinje takmičenje između njih dvojice i njihovih posada. 

amundsen2

Roald Amundsen, 1920.

Amundsenov brod je pristao na Antarktik, 14. januara 1911. gdje pravi logor koji je nazvao Framheim, a koji je bio 111 km bliže polu nego Scottov. Ipak trasa kojom je Scott mislio ići ka Južnom polu bila je bolje istražena jer se koristio opisima Ernest Shackletonovih prethodnih putovanja. Amundsenov zadatak je bio naći jednu novu stazu kroz Transantartička brda. Njegova posada je tokom nekoliko mjeseci priprema, obezbjedila dovoljno namirnica za putovanje i poboljšala svoju opremu. Ekspedicija, koju su sačinjavali Amundsen i njegova četvorica pomoćnika, započinje svoje putovanje prema Južnom polu 20. oktobra 1911. saonicama koje su psi vukli. Na Južni pol su došli 14. decembra 1911., pet sedmica prije Scotta koji je nažalost je umro pri povratku.

amundsen3

Amundsenova letjelica Latham 47 slikana neposredno pred polijetanje 18.06.1928.

Amundsen je zajedno sa svojom petočlanom posadom nestao 18. juna 1928. godine dok je bio u spasilačkoj misiji u području Arktika. Ostaci njegove letjelice Latham 47 su pronađeni na norveškoj obali blizu grada Tromso. Vjeruje se da se avion tokom magle srušio u Barencovom moru a da su on i posada poginuli prilikom pada u more ili neposredno nakon toga. Njihova tijela nikada nisu pronađena.

Ne propustite