Filija - tradicionalna kosovska pita bez kora! Topi se u ustima, a sastojke već sve imate

Kuharica
Filija - tradicionalna kosovska pita bez kora! Topi se u ustima, a sastojke već sve imate

Filija je tradicionalni kosovski specijalitet koji se nekada pekao pod sačem, ali se danas može pripremiti i u rerni. Ključ je u postavljanju rešetke odmah ispod gornjeg grijača.
 
Filija je tradicionalna srpska pita koja se od davnina pripremala na Kosovu. Nekada se pekla pod sačem, a danas se lako može napraviti i u rerni.

Umjesto klasičnih kora koristi se smjesa nalik onoj za palačinke, a svaki sloj premazuje se kajmakom, što joj daje bogat i neodoljiv ukus.

Priprema ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, ali je potrebno malo strpljenja kako bi filija bila savršena, piše Krstarica.

Sastojci:
600 g brašna
800 ml vode
3 jajeta
1 kašičica soli
350 g kajmaka

Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Dobro sjedinite mikserom kako biste dobili glatko tijesto, slično smjesi za palačinke. Rernu zagrijte na 250°C i podignite rešetku na najviši nivo. Nauljite tepsiju i sipajte tanak sloj smjese, pa je kružnim pokretima ravnomjerno rasporedite po dnu. Stavite u rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite tepsiju, premažite ispečeni sloj kajmakom i sipajte novi sloj smese, ponovo ga ravnomjerno raspoređujući. Vratite u rernu i ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke. Posljednji sloj treba da bude samo palačinka.

Isjecite na parčiće i poslužite dok je još toplo.

Napomena: Koristite samo gornje grijače rerne kako bi filija dobila savršenu teksturu.

Ne propustite