Ove namirnice vrijediće kao suho zlato 2025. godine: Bez većine ne možemo da zamislimo dan

Kiosk
Ove namirnice vrijediće kao suho zlato 2025. godine: Bez većine ne možemo da zamislimo dan

Kao očigledna potvrda sve češćih upozorenja da klimatske promjene mogu izazvati nestašicu hrane, istraživanje konsultantske kuće Inverto pokazalo je nagli rast cijena niza prehrambenih sirovina u periodu do januara, što se poklapa sa neobičnim vremenskim uvjetima, piše Gardijan.

Nekoliko institucija je 2024. godinu proglasilo najtoplijom od kada se mjere temperature, a trend rasta temperatura će se nastaviti i u 2025. godini. Inverto ističe da će dugoročno povećanje ekstremnih vremenskih prilika nastaviti negativno uticati na regionalne prinose usjeva, uzrokujući nagli rast cijena.

Ekstremni vremenski uvjeti i volatilnost cijena hrane

Najveći rast zabilježen je kod kakaa i kafe, čije su cijene porasle za 163, odnosno 103 posto, zbog kombinacije natprosječnih padavina i visokih temperatura u proizvodnim regijama, navodi se u istraživanju.

Cijena suncokretovog ulja porasla je za 56 posto nakon što je suša izazvala slabe žetve u Bugarskoj i Ukrajini, koja se još uvijek oporavlja od ruske invazije. Među prehrambenim proizvodima sa najvećim godišnjim poskupljenjem izdvaja se sok i puter od pomorandže, čije su cijene poskupjele za više od trećine, dok je goveđe meso poskupjelo za nešto više od četvrtine.

„Proizvođači hrane i trgovci na malo trebaju diverzifikovati lance snabdijevanja i strategije nabavke kako bi smanjili prekomjernu zavisnost od pojedinačnih regija pogođenih neuspjehom usjeva“, rekla je Katarina Erfort iz Inverta.

Klimatski naučnici su istaknuli da su zaključci Invertovog istraživanja u skladu sa njihovim predviđanjima.

„Ekstremni vremenski događaji širom svijeta nastaviće da se intenziviraju i dešavati sve češće, u skladu sa stalnim porastom globalnih temperatura“, rekao je Pete Falun, stručnjak za sigurnost hrane u UK Met Office i Univerzitetu u Bristolu.

„Usevi su često podložni ekstremnim vremenskim uvjetima i možemo očekivati dalje potrese u globalnoj poljoprivrednoj proizvodnji i lancima snabdijevanja, što će na kraju dodatno povećati zabrinutost za sigurnost hrane“, dodao je Falun.

Maks Koc iz Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klimatskih promjena istakao je da podaci pokazuju da ekstremne vrućine već direktno utiču na cijene hrane.

„Prošla godina je donijela brojne primjere ovog fenomena u stvarnom vremenu – ekstremne vrućine u istočnoj Aziji dovele su do značajnog povećanja cijena pirinča u Japanu i cijena povrća u Kini“, rekao je on.

„Snažno su pogođene i tržišne sirovine – ekstremne vrućine i suše u zapadnoafričkim zemljama koje proizvode kakao i u regionima u kojima se proizvodi kafa u Brazilu i Vijetnamu izazvale su nagli rast cijena. Sve dok se emisije gasova staklene bašte ne smanje na nulu, ekstremne vrućine i suše će nastaviti da se intenziviraju širom svijeta, izazivajući još veće probleme poljoprivredi i cijenama hrane nego što se trenutno suočavamo.“

Ne propustite