Kada pržite jaja obavezno dodaje ovu sitnicu: Uvijek će biti sočna, a ukus je prosto savršen

Nije baš uobičajena kombinacija, ali...
Moj tata je zaista vješt u pripremi jaja. Njegovi omleti su već legendarni i obično ih pravi za praznike ili neko posebno nedjeljno jutro. On je majstor i kada su u pitanju pržena jaja na puteru s hrskavim, čipkastim ivicama.
Kada je bio u posjeti prošlog vikenda, saznala sam njegovu tajnu za jaja (jer, ako ih jedete svakog dana, morate unijeti malo kreativnosti). Tražio je javorov sirup. „Sirup? Zašto? S jajima?“ pitala sam. „Samo gledaj“, odgovorio je, prije nego što je obilno zalio svoju tek pripremljenu kajganu. Posmatrala sam ga – s blagim osjećajem užasa, da budem iskrena – dok je objašnjavao da su to najbolja jaja koja ću ikad probati, jer slatkoća javorovog sirupa iznenađujuće dobro ide uz inače blage proteine iz jaja.
Bila sam previše šokirana da bih odmah isprobala ovu neobičnu kombinaciju, ali danima kasnije nisam je mogla izbaciti iz glave, pa sam odlučila da je vrijeme da pokušam.
Bila sam pomalo nervozna, ali nakon prvog zalogaja shvatila sam – ipak ima smisla. Robusna slatkoća i karamelaste note javorovog sirupa savršeno se slažu s bogatim ukusom žumanca. Nakon nekoliko zalogaja dodala sam malo crnog bibera za dodatnu dubinu, ali sve u svemu, moram ovom doručku dati odličnu ocjenu.