Krompir će vam ostati duže svjež uz ovaj trik: Potrebna vam je samo jedna voćka

Pomoću ovog jednostavnog trika krompir očuvajte svjež do tri puta duže.
Krompir se naširoko koristi u kulinarstvu zbog svoje svestranosti. Međutim, brzo krenu klijati ili se kvare.
Ako se ne skladišti pravilno, krompir može pustiti klice ili početi truliti zbog vlage ili izloženosti svjetlosti. Budući da se pokvaren ili previše proklijao krompir često baca, to dovodi do nepotrebnog bacanja hrane.
Stručnjaci za upravljanje Wheeldon Brothers otkrili su jednostavan trik s jabukom koji može produljiti svježinu krompira do tri puta duže, prenosi Express.
“Skladištenje krompira s jabukom pomaže u sprječavanju klijanja i održava ih dulje svježima. To je jednostavan način da smanjite otpad i da vaše namirnice traju”, objasnili su.
Malo poznati trik koji je postao prilično popularan na društvenim mrežama djeluje jer jabuke prirodno ispuštaju plin etilen koji pomaže regulirati proces zrenja, što može usporiti klijanje krompira.
Za najbolje rezultate kombinirajte ovu metodu s pravilnim skladištenjem – držite krompire na hladnom, tamnom i suhom mjestu.
Tradicionalno, pohranjivanje krompira u ormar ili smočnicu bila je metoda koja se najčešće koristila. Ali moderni savjeti sada sugeriraju da hlađenje krompira ispod 5 Celzijevih stupnjeva još više produljuje njihov rok trajanja.