Turske kape - vazdušast kolač od samo 2 jaja: Nevjerovatno jeftin, a 1 sastojak mu daje poseban ukus

Turske kape su neodoljivo vazdušaste i mekane, a nisu uopšte komplikovane za pripremu!
Svi sastojci su obično već u vašoj kuhinji, pa ovaj kolač može brzo da se nađe na vašoj trpezi. Svako ko je probao ovaj kolač oduševio se njegovim ukusom.
Sastojci:
-2 jaja
-1 kvasac
-prašak za pecivo
-250 ml ulja
-500 g brašna
-250 ml hladnog mleka
-3 kašike kakao praha
Preliv:
5 kesica vanilin šećera
1 litar vode
3 čaše šećera
Priprema:
Umutite jaja, ulje i mlijeko, pa dodajte oko 300 grama brašna, prašak za pecivo i kvasac. Prepolovite smjesu i u jednu polovinu umiješajte kakao. Postepeno dodajte brašno u oba dijela smjese.
Ostavite da naraste na toplom. Potom isjecite oba dijela na komadiće, pa ih valjajte po stolu prstima i motajte — najpre spiralno, a zatim u krug.
Ne treba podmazivati tepsiju. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
Za to vrijeme, stavite da se kuha preliv oko pet minuta, pa zatim zalijte kolač dok je još topao (ne smije biti vreo).