Popara je omiljeni doručak mnogih generacija, ali 2 grupe ljudi ne smiju da je jedu

Praktična žena
Popara je omiljeni doručak mnogih generacija, ali 2 grupe ljudi ne smiju da je jedu

Popara je ukusan, a priprema izuzetno jednostavan obrok na kojem su odrasle generacije i generacije. Mnogi se pitaju zašto se zdravstvene koristi popare uopšte dovode u pitanje, kada su je naše bake i djedovi godinama jeli bez ikakvih problema.

Međutim, pitanje je i te kako opravdano. Naše tijelo danas ne reagira kao nekada, a alergije i intolerancije na određene namirnice postale su sve češća pojava. Zbog toga određene grupe ljudi imaju lošu reakciju čak i na jednostavan obrok poput popare.

Prvenstveno se to odnosi na osobe koje su intolerantne na gluten i laktozu.

Ako imate celijakiju, to znači da ste netolerantni na gluten i sluzokoža vaših crijeva će burno reagirati na kruh iz popare. Obično je riječ o bijelom kruhu od neproklijanih zrna pšenice, odnosno pšeničnog brašna, koji je osobama s celijakijom strogo zabranjen.

Također, digestivni sustav osoba koje su intolerantne na laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, također će biti iritiran.

Neke domaćice u poparu dodaju i mlijeko uz vodu, dok su sir i maslac ključni sastojci.

Za pripremu tradicionalne popare potrebni su sljedeći sastojci:

-450 g kruha
-900 ml vode
-50 g maslaca
-150 do 250 g sira ili kajmaka (mlađi, kravlji ili koziji)
-So (po ukusu)

Kako objašnjavaju stručnjaci, nekada se u poparu nije dodavalo mlijeko, već samo voda, a maslac je zamijenjen svinjskom mašću. Sir ili kajmak su se dodavali povremeno, što su razlozi zašto su eventualne negativne reakcije bile rijetke ili ih nije bilo uopće.

Ne propustite