Caka nije u kiseloj vodi, već u ovoj namirnici: Dodajte je u palačinke, biće mekše i vazdušastije

Sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke se brzo prave, a toliko brzo i nestaju. Međutim, ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voljeli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao. I tu se javlja glavni „problem“ – kada se palačinke ohlade, postaju žilave i bezukusne.
Zato vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih će biti zračaste, mekane i ukusne, jednako kao kada ste ih tek ispekli.
Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će doprinijeti da i dan poslije uživate u omiljenoj poslastici.
Još jedan trik pomoću kojeg će palačinke i sutradan biti meke i svježe odnosi se na posudu u kojoj ćete ih čuvati, piše Novi.ba.
Sastojci:
-1 jaje
-200 ml mlijeka
-250 ml vode
-200 gr brašna
-prstohvat soli
-1/4 kašičice sode bikarbone
-2 kašike ulja
-Ulje za premazivanje tave
Priprema:
Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmiješajte.
Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo (7 od 9 podioka). Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a posudu na kojoj su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke filujte slatkim ili slanim nadjevom po želji.