Kafa se nikada ne dodajte u kipuću vodu: Cijeli život radimo pogrešno, evo u čemu je caka

Praktična žena
Kafa se nikada ne dodajte u kipuću vodu: Cijeli život radimo pogrešno, evo u čemu je caka

Najčešća greška koju mnogi prave jeste što dodaju kafu čim voda provri.

Hladniji zimski dani, a pogotovo večeri, mnoge od nas povuku iz bašta kafića u toplinu doma. Budući da više nije vrijeme kada se do kasno može uživati napolju u omiljenim okusima, većina se opredjeljuje za međusobna posećivanja i uživanje u omiljenoj kafi u kućnoj varijanti.

Britanski Dejli mejl je tim povodom kontaktirao više stručnjaka koji su dali odgovore na pitanja kako najidealnije kuhati crnu kafu da bismo maksimalno uživali u tom napitku.

Svima nam je manje ili više poznat postupak, a tačno je da će mnogi, u iščekivanju da ih magičan napitak razbudi, posegnuti za najbržim mogućim načinom pripreme. Stav struke je da ne bi trebalo ulagati u skupe aparate za kuhanje kafe, već bi moglo poslužiti i najobičnije posuđe, ali zato je odabir kafe veoma bitan.

– Najčešća greška koju mnogi prave jeste što dodaju kafu čim voda provri. A istina je da će vrela voda spržiti talog kafe, pa je idealno da sačekate pola minute, pa da dodate kafu. Tačnije, idealno je da kafu prelijete kipućom vodom nakon što sačekate 30 sekundi do minut – stav je stručnjaka, piše Dejli mejl.

Takođe, voda iz slavine se razlikuje od mjesta do mjesta, a često je i puna kamenca, zato je idealno koristiti filtere za njeno prečišćavanje. Srazmjerna količina kafe i vode je također ključna, a idealno je sipati 70g kafe na litar vode.

Kafa ne trpi vlagu, zrak niti druge mirise, pa je treba držati u strogo zatvorenoj posudi i što dalje od frižidera.
 

 

Ne propustite