Nikako u sudoperu: Evo kako se pravilno riješiti viška ulja
Da li ste ikada jednostavno sipali višak ulja u sudoperu nakon prženja krofni ili pomfrita? Ako jeste, niste jedini. Međutim, ovaj naizgled bezopasan potez može imati ozbiljne posljedice po vaše cijevi, životnu sredinu, a na kraju i vaš novčanik.
Ulje se ne razlaže u vodi kao sapun ili deterdžent. Umjesto toga, akumulira se u cijevima, stvarajući masne naslage, začepljenja i neugodne mirise. Dovoljno je da nekoliko komšija u vašoj zgradi ili naselju ima istu naviku, pa već može doći do problema u cijelom sistemu odvodnje.
Priča se tu ne završava. Kada ulje završi u kanalizaciji, ono na kraju dospijeva u rijeke, mora i druga vodenih sistema, gdje formira masne slojeve na površini vode. Dakle, ako ste do sada mislili da je to bezopasan ostatak u tiganju, vrijeme je da promijenite svoje navike.
Na sreću, postoje pravilni načini za odlaganje viška ulja.
Prvo, sačekajte da se ulje ohladi. Zatim ga sipajte u čistu, suhu flašu ili teglu koju ste sačuvali upravo za ovu svrhu.
Kada boca bude puna, odnesite je u najbliže reciklažno dvorište ili na mjesto za odlaganje otpadnog ulja. U nekim gradovima postoje i specijalizovani rezervoari za ulje, pa svakako provjerite da li takvi postojanja u vašem kraju.
Ako je u pitanju mala količina ulja, možete ga obrisati papirnim ubrusom i baciti u biootpad ili mješoviti otpad. Ipak, izbjegavajte miješanje ulja s drugim tečnostima ili otpadom, jer to otežava reciklažu. Male količine ulja koje ste koristili za pripremu hrane neživotinjskog porijekla možete sipati i u kompost.
Takođe, dobra opcija je da ulje pomiješate s brašnom ako ga bacate, ili s mačjim pijeskom, koji će upiti ulje i znatno lakše će se razgraditi kada završi u biootpadu.
Drugi način je jednostavno ponovo koristiti to ulje. Ohladite ga i sipajte u staklenu flašu, te ga ponovo upotrijebite sljedeći put kada kuvate.
Isto ulje možete koristiti do tri do četiri puta za pripremu jela od prženog mesa ili ribe, dok ga možete ponovo koristiti šest do osam puta za pripremu lakših jela. Naravno, obavezno obratite pažnju na miris prethodno korišćenog ulja i promjene u njegovoj teksturi.
Bacanje ulja u sudoperu zaista nije vrijedno glavobolje koju mogu izazvati začepljene cijevi. Kada ulje završava na pravom mjestu, svi pobeđuju – vi, priroda i vaš sudoper.