Naučite jednom za svagda: Evo kada se koristi sjajna, a kad mat strana aluminijumske folije
Za šta se koristi sjajna, a za šta mat strana aluminijumske folije, predmet je brojnih rasprava i debata.
Kako se ispostavilo, mnogi ljudi provode vreme razmišljajući o tome. Na internetu postoji mnogo spekulacija i različitih teorija koje sugerišu koja je strana "ispravna" za korišćenje.
Kako bismo došli do tačnog odgovora, konzultovali smo pouzdan izvor, veb sajt Reynolds Kitchens, koji nam je dao jasan odgovor. Jednom zauvek: nije važno koju stranu aluminijumske folije koristite!
Žao nam je ako smo vas razočarali, ali objašnjenje je zapravo veoma jednostavno. Dve različite strane folije su rezultat samog proizvodnog procesa. Aluminijum se topi i oblikuje u velike ploče zvane ingoti. Ove ploče se zatim pritisnu između valjaka mnogo puta kako bi se dobile što tanje trake folije.
Na kraju procesa, folija postane toliko tanka da je potrebno da se udvostruči kako bi mogla da prođe kroz valjke. Nakon toga se razdvaja i namotava na rolnice kakve mi kupujemo. Strane koje su bile u kontaktu sa valjcima su glatke, dok su strane koje su bile u kontaktu jedna sa drugom, mat.
Međutim, ono što je najvažnije jeste da je folija, bez obzira na to da li je mat ili sjajna, napravljena od istog materijala s obe strane. Tekstura površine ne utiče na to kako folija funkcioniše, pa nije bitno koju stranu koristite.
Ovo bi moglo da vam olakša izbor i oslobodi vas od nepotrebnih dilema pri svakodnevnoj upotrebi aluminijumske folije!