Stari pekarski recept za ukusan burek: lako ga možete pripremiti kod kuće u samo nekoliko koraka

Praktična žena
Stari pekarski recept za ukusan burek: lako ga možete pripremiti kod kuće u samo nekoliko koraka

Mnogi ne znaju da burek u osnovi potiče iz turske kuhinje, ali se na Balkanu proširio oko 15. vijeka.

U svakom slučaju, mnogi ga vole, ali je malo manje onih koji znaju da ga sami pripreme. Uprkos činjenici da se burek može kupiti u pekarama ili prodavnicama, možete ga pripremiti kod kuće sa nekoliko jednostavnih sastojaka.

Da li želite da znate najlakši način za pripremu ukusnog bureka?

Postoji bezbroj varijacija za pripremu bureka, uključujući razne nadeve. Dok se mnogi zaklinju u klasično meso ili sir, drugi koriste spanać, sveži sir ili čak slatki fil.

Jedna od tajni pravljenja najboljeg bureka je, između ostalog, upotreba što više kvalitetnih sastojaka. U nastavku vam otkrivamo jedan stari recept za pečenje koji će vas sigurno inspirisati.

Stari pekarski recept za burek

Potrebni sastojci:

-400 g brašna
-1 kašičica soli
-200-250 g vode
-300 g sira
-200 g masti (putera)
-100 ml ulja

Priprema:

Brašno pomiješajte sa solju i toplom vodom i umesite tijesto. Tijesto podijelite na 4 do 5 dijelova (loptica) i svaku malo premažite mašću, pa stavite na pleh i pokrijte folijom. Zatim ostavite testo u frižideru pola sata ili čak preko noći.

U sljedećem koraku, svaku pojedinačnu lopticu testa razvucite na prethodno podmazanu dasku ili sto. Ne zaboravite da ih dobro premažete puterom, pa ih rukama što je moguće više rastegnite. Na dno tepsije stavite dva sloja testa, premažite ga s malo mašću i prelijte filom (sir, sveži sir, meso ili šta god želite). Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav test i fil.

Posljednji sloj premažite otopljenim puterom i stavite u zagrijanu rernu. Pecite na 210 stepeni oko 25-30 minuta. Burek se savršeno slaže s običnim jogurtom ili salatom.

Prijatno!

Ne propustite