Promijeniće kvalitet, ukus i teksturu: Ovu hranu NIKADA NEMOJTE ZAMRZAVATI

Praktična žena
Promijeniće kvalitet, ukus i teksturu: Ovu hranu NIKADA NEMOJTE ZAMRZAVATI

Zato je važno ne samo da znate kako i šta da zamrznete, već i da unaprijed razmislite za šta ćete koristiti određene namirnice.

Hrana sa visokim sadržajem vode

Namirnice poput krastavaca, tikvica ili zelene salate nisu pogodne za zamrzavanje jer sadrže mnogo vode. Kada se takva hrana zamrzne, dolazi do promjena u ćelijskoj strukturi, što dovodi do gubitka čvrstoće i hrskavosti. Nakon odmrzavanja, ove namirnice postaju kašaste i gube svoju privlačnu teksturu.

Zamrzavanje kod kuće često izaziva gubitak teksture voća, kao što su jagode, grožđe ili citrusi. To znači da ih neće baš dobro jesti odmah nakon odmrzavanja, ali ih i dalje možete koristiti za smutije, sladoled ili kolače, kažu u Centar zdravlja.

Mliječni proizvodi

Jogurt, pavlaka i sveži sir će promijeniti svoju konzistenciju kada su zamrznuti. S druge strane, tvrdi sirevi poput parmezana bolje podnose zamrzavanje. Nakon odmrzavanja krem sir se može koristiti u jelima kao što je rolati jer se u tom slučaju promena teksture neće primetiti.

Jaja u ljusci

Zamrzavanje cijelih jaja u ljusci nije dobra ideja jer će se ljuska proširiti i pucati. Pored promene teksture, ovo može značiti i rizik od kontaminacije. Ako želite da zamrznete jaja, preporučuje se da ih prvo razbijete, lagano promešate i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.

Kuvana tjestenina i pirinač

Ova hrana gubi teksturu kada se zamrzne i odmrzne, što rezultira kašastom konzistencijom. Ako želite da ih zamrznete, najbolje je to učiniti sa sosom da biste bar delimično sačuvali ukus i teksturu.

Pržena hrana

Hrskava pržena hrana, kao što su pohovane ćufte, gube svoju hrskavost i postaju kašaste nakon zamrzavanja. Ovo se dešava zbog vlage koja se oslobađa tokom odmrzavanja. Međutim, ako planirate da ponovo zagrejete prženu hranu u rerni ili fritezi, može se vratiti deo hrskavog umaka.

Sosovi i kreme sa visokim sadržajem krema često se odvajaju i postaju grudvasti nakon odmrzavanja. Ovo može potpuno pokvariti konzistenciju i izgled jela. Međutim, ako se dobro izmešaju nakon odmrzavanja i koriste u kuvanim jelima, mogu biti pogodne za konzumaciju.

Majonez i prelivi na bazi ulja

Majonez i srodni prelivi za salatu sadrže emulzije koje se raspadaju kada se zamrznu. Nakon odmrzavanja, ulje se odvaja od ostalih sastojaka, što rezultira neprijatnim izgledom i ukusom.

Krompir

Svjež krompir nije pogodan za zamrzavanje jer postaje vodenast i menja boju u sivo-braon. Smrznuti krompir iz prodavnice se industrijski obrađuje kako bi zadržao teksturu i ukus, pa ako zaista želite smrznuti krompir, važno je da ga prvo blanširate. Ali čak i ako to uradite, ne očekujte isti rezultat kao kada kupujete smrznuti krompir u prodavnici.

Začini i aromatične biljke

Svježe začinsko bilje poput bosiljka, peršuna i mirođije gube strukturu i aromu nakon smrzavanja. Bolja opcija je da ih osušite ili zamrznete u maslinovom ulju u posudama za led kako biste zadržali što više ukusa. Zamrznuti peršun ili mirođija se i dalje mogu koristiti u supama i čorbama, gdje promjena teksture nije bitna.

Ne propustite