EVO KAKO DA OSVJEŽITE STARI HLJEB: Treba vam samo voda i biće PONOVO HRSKAV I UKUSAN

Praktična žena
EVO KAKO DA OSVJEŽITE STARI HLJEB: Treba vam samo voda i biće PONOVO HRSKAV I UKUSAN

Bacanje ne dolazi u obzir, pa šta onda napraviti sa starim i ustajalim hljebom? Imamo odgovor.

Naime, kada je određena hrana (konkretno hljeb) predugo izložena zraku, molekule škroba kristaliziraju, dehidrirajući molekule glutena. Drugim riječima, ta hrana postaje kruta i ustajala. No postoji odličan trik kako takav hljeb vratiti u život, a trebat će vam samo malo vode.

Isperite hljeb pa ga ponovno ispecite

Iako zvuči pomalo ludo i besmisleno, mnogi se kunu u ovaj trik, a sve što trebate je stari i ustajali hljeb isprati pod mlazom vode. Zatim ga stavite na papir za pečenje i ubacite ga u pećnicu, koju ste prethodno zagrijali na 160 stepeni.

Hljeb pecite oko 5 minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi. Ako pečete ovakav isprani hljeb, voda će ispariti, a hljeb će biti kao nov – hrskav i ukusan.

Naravno, ovaj trik nemojte pokušavati s hljebom na kojemu ste primijetili plijesan – u tom slučaju jednostavno ga bacite. No ako vam je hljeb tvrd i star, a na njemu nema plijesni, isprobajte trik i nećete morati odlaziti do dućana ili pekarnice.

@chef_tristan_welch From hard as a rock to fresh as a daisy - revive your stale bread using this simple tip. I recommend enjoying it warm with a lot of butter! #stalebreadhack #stalebread #rubbishcooksathome #rubbishcooks #foodwaste #fyp #foryou #foryoupage #viral #scrappycooking #foodwastewarriors #sustainability ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show


 
 
 
 
 
 
 

Ne propustite