Kako sačuvati banane bez smeđih mrlja čak 26 dana: NEOBIČAN TRIK KOJI RADI

Praktična žena
Kako sačuvati banane bez smeđih mrlja čak 26 dana: NEOBIČAN TRIK KOJI RADI

Amy Cross, stručnjakinja za hranu, podijelila je ovaj trik na svom TikTok profilu koji će promijeniti način na koji čuvate banane.

Umjesto korištenja prozirne folije ili aluminijske folije, ona savjetuje da se banana isječe na komade komade, ostavi kora i stavlja u staklenu teglu, a zatim u frižider. Banane ostaju svježe i bez smeđih mrlja čak 26 dana.

U svom viralnom videu, Amy pokazuje "Ovo su banane koje sam kupila 13. marta i isjekla na trećine, stavila u teglu i stavila u frižider. Danas je 26. dan, a još uvijek izgledaju savršeno." Ovaj eksperiment je započeo s ciljem da se narezane banane očuvaju samo nekoliko sati u tegli u frižideru, ali je rezultirao nevjerojatno dugotrajnim efektom.

Obično, kada zrak dospije do narezane banane, brzo postaju smeđe. Međutim, ne bacajte ih, prezrele banane postaju još slađe, što ih čini savršenim za pripremu hljeba od banane. Mary Berry ima odličan recept za to pravi delikates koji možete brzo napraviti.

Recept za hljeb od banane:

Zagrijte rernu na 160°C (140°C za ventilator/gas tri). Namastite i obložite kalup za pečenje papirom za pečenje. Ogulite banane i zgnječite ih viljuškom u posudi za mješanje. Dodajte preostale sastojke za kolač (osim komadića čokolade) i dobro sjedinite mikserom.

Umiješajte komadiće čokolade, a zatim smjesu stavite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite 40-45 minuta dok ne naraste i dobije zlatno-smeđu boju. Kada se skupi sa stranica pleha, hljeb je gotov. Ostavite da se ohladi deset minuta, zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Za dekoraciju, otopite čokoladu u posudi iznad kipuće vode (pazeći da posuda ne dodiruje vodu).

Kada se čokolada otopi, stavite je u vrećicu i nanesite cik-cak na vrh vekne. Ostavite da se stvrdne prije rezanja i serviranja. Sada imate savršen način da iskoristite prezrele banane i pripremite ukusan hljeb, piše Dailystar.

Ne propustite