Recept za sočni kolač bez jaja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Praktična žena
Recept za sočni kolač bez jaja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Iako naziv ovog kolača može djelovati neobično, ne brinite – rezultat je izuzetno ukusan!

 
Kolač "Crnac bez jaja" je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući svom bogatom ukusu i sočnoj teksturi, savršen je za sve ljubitelje brze i ukusne poslastice.

Bez jaja, ali sa puno ukusa, sigurno će oduševiti vaše ukućane ili goste.

Sastojci

-250 g brašna
-200 g šećera
-1 pakovanje praška za pecivo (10 g)
-50 g kakaa u prahu
-1 kašičica vanilin šećera
-100 ml ulja
-250 ml vode (ili biljnog mlijeka za vegansku varijantu)
-1 kašičica sirćeta
-Prstohvat soli
-100 g sjeckanih oraha (po želji)

Priprema
Podmažite tepsiju sa malo ulja i pospite je brašnom ili obložite papirom za pečenje.

U velikoj posudi pomiješajte sve suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, kakao, vanilu i so. Dobro ih izmiješajte da se ravnomjerno rasporede.

U drugoj posudi pomiješajte vodu (ili biljno mlijeko), ulje i sirće. Dobro sjedinite.

Polako dodajte tečnu mješavinu u suve sastojke, mješajući sve vrijeme da se dobije glatka masa. Po želji možete dodati sjeckane orahe za dodatnu teksturu i ukus.

Prebacite smjesu u pripremljenu tepsiju i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C  oko 30-40 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica zabodena u sredinu izađe suva.

Ohladite kolač prije nego što ga isječete. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od čokolade, prenosi Ona.rs.

Ne propustite