Mekana kao pamuk: Ovo je recept za najbolju štrudlu sa orasima od koje ćete sigurno polizati prste

Praktična žena
Mekana kao pamuk: Ovo je recept za najbolju štrudlu sa orasima od koje ćete sigurno polizati prste

Mekana kao pamuk – ovo je recept za najbolju štrudlu sa orasima, od koje ćete sigurno polizati prste!

Štrudla sa orasima, mekana i sočna, pravo je čudo koje će osvojiti srca svih, čak i onih koji su najizbirljiviji. Ova poslastica se priprema vrlo jednostavno, a efekat je savršen – ukusan i sočan desert koji ne može da se odoli.

Ovo je recept za duplu mjeru, a količinu možete prilagoditi svojim potrebama – uostalom, štrudla je toliko ukusna da nestaje brzo!

Potrebno je:

-1 kg brašna

-1 kocka kvasca

-1 kesica praška za pecivo

-6 kašika šećera

-5 kašika ulja

-3 jaja

-2 dl vode

-2 dl mlijeka

Za fil:

-500 g mljevenih oraha
-5 kašika šećera
-Mlijeko

Priprema:

U mlaku vodu stavite kvasac, dodajte dvije kašičice šećera i ostavite da se aktivira.

Umutite jaja, pa dodajte preostale četiri kašičice šećera. Zatim dodajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo.

Postepeno dodajte brašno i umesite meko tijesto.

Pokrijte krpom i ostavite da naraste.
Kada tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela i tanko ga rastanjite.

Za fil, pomiješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko u šerpi i ostavite da orasi nabubre. Neprekidno miješajte na slaboj vatri dok orasi ne omekšaju.
Rastanjeno tijesto filujte i uvijte u štrudle. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180-200 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatno-smeđu boju.

Prijatno i obavezno javite kako vam se dopao recept!

Ne propustite