Ako imate plastičnu dasku za sječenje odmah je bacite: EVO ZAŠTO
Prema stručnjaku za hranu Adamu Jamesu Pollocku, plastične daske za sečenje treba odmah baciti čim počnu da pokazuju znakove habanja, a evo i zašto.
Na platformi X, Pollock je upozorio korisnike da se riješe plastičnih dasaka koje su postale izlizane, uz fotografiju crvene daske koja je skoro potpuno izblijedila zbog brojnih posjekotina. U postu je napisao: „Ako vaša daska izgleda ovako, odmah je bacite.”
Pollock u svojoj knjizi Sustenance iznosi razloge zašto drvene daske za sječenje predstavljaju zdraviju i bolju alternativu. On se poziva na nekoliko studija koje ukazuju na negativne strane plastičnih dasaka, piše express.uk.
Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonele i listerije imaju veće šanse da prežive i razmnože se na plastičnim daskama, naročito preko noći.
Friendly reminder: if your chopping board looks like this, please throw it away immediately pic.twitter.com/e8DZoWUyJ1
— Adam James Pollock (@aIIegoricaI) December 27, 2024
Nasuprot tome, drvene daske apsorbuju te bakterije i ubijaju ih u roku od nekoliko minuta.
Takođe, najnovija istraživanja pokazuju da se prilikom sječenja povrća na plastičnim daskama, poput onih od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastika koja se zatim lijepi za hranu, uključujući meso i povrće.
Još jedan problem plastičnih daski je taj što mogu brže otupiti noževe, jer noževi gube oštrinu kada se trljaju o plastiku.
Ako još uvijek koristite plastične daske za sečenje, možda je pravo vrijeme da pređete na drvene.