Stara, seljačka oblanda: Najbolja i najukusnija je na svijetu, a pravi se od samo 4 sastojka

Praktična žena
Stara, seljačka oblanda: Najbolja i najukusnija je na svijetu, a pravi se od samo 4 sastojka

Stara, seljačka oblanda – najbolja i najukusnija na svijetu, a pravi se od samo 4 sastojka!

Jednostavni kolači često su oni koji osvajaju srca, a ove oblande su pravi primjer – njihovom okusu je nemoguće odoleti!

U prošlosti su domaćice birale recepte za koje nisu morale kupovati posebne sastojke, već su ih nalazile u svojoj kuhinji. Među takvim poslasticama izdvajaju se tradicionalne oblande, koje su nekada bile nezaobilazni dio nedeljnih ručkova, prenosi espreso.co.rs.

Spoj jednostavnih sastojaka – mlijeka, šećera i margarina – pretvarao se u gust, bogat fil koji je savršeno upotpunjavao tanke listove oblande. Taj miris i okus često su bili razlog zbog kojeg su svi s nestrpljenjem čekali da ručak završi i da se posluži desert.

Ako želite oživiti uspomene i uživati u okusu djetinjstva, napravite seljačke oblande prema ovom receptu. Jednostavan, a neodoljiv kolač koji će vas vratiti u neka bezbrižna vremena.

Sastojci:

– 1 pakovanje većih oblandi
– 1 l mlijeka
– 1 kg šećera
– 250 g margarina ili maslaca

U ovu smjesu po želji mogu se dodati i drugi sastojci poput sjeckanih oraha, suhog grožđa ili žele bombona, ali mnogima je najljepši upravo jednostavan, onakav kakvog su pravile naše bake i majke.

Priprema:

Od mlijeka i šećera skuvati fil. Potrebno je da se dugo kuha na tihoj vatri uz miješanje kako ne bi zagorio. Fil je gotov kada masa postane gusta i dobije zlatno-smeđu boju. U njega dodajte margarin ili maslac i kuhajte dok se ne rastopi. Po želji se mogu dodati i suvo grožđe i drugi sastojci.

Oblande filujte koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja, a filom premazujte neravnu površinu oblande. Kada stavljate sljedeću koru, dobro je pritisnite dlanovima po cijeloj površini i tek tada nastavite s filovanjem.

Oblandu umotajte u vlažnu krpu i pritisnite nečim teškim. Najbolje je da ih napravite dan ranije kako bi dovoljno omekšale do trenutka kada želite da ih jedete.

Ne propustite