U smjesu za proju dodajte i ova 2 sastojka, mirisaće božanstveno i danima biće mekana i sočna
Proja je tipično jelo koje se u našem narodu često jede za doručak, ali može biti i odličan prilog uz druga jela.
Napravljenja od kukuruznog brašna, proja ima specifičan miris koji će se proširiti cijelom kućom, a vrlo brzo će nestati sa stola.
Svaka domaćica ima svoj recept za proju i obično tvrdi da je njen najbolji, a mi vam donosimo recept za proju „na šolje“ kako biste je što lakše i brže pripremili, bilo za doručak ili večeru.
Prilikom mjerenja sastojaka koristite šolju od 200 mililitara.
Sastojci:
-2 jaja
-1 šolja kukuruznog brašna ili palente
-1 šolja bijelog brašna
-1 šolja jogurta
-pola šolje ulja
-pola šolje vode (obične ili kisele)
-kesica praška za pecivo
-pola ravne kašičice soli
-300 g sira
Priprema:
Pomiješajte kukuruzno brašno, bijelo brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte tečne sastojke – jaja, jogurt, ulje i vodu (ili kiselinu vodu) i sve dobro sjedinite varjačom ili mikserom.
U umućenu smjesu dodajte izmrvljen sir i još jednom dobro promiješajte. Smjesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u kalupe za projice koje nije potrebno podmazivati.
Pecite proju u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni, otprilike 25 do 30 minuta.