U smjesu za proju dodajte i ova 2 sastojka, mirisaće božanstveno i danima biće mekana i sočna

Praktična žena
U smjesu za proju dodajte i ova 2 sastojka, mirisaće božanstveno i danima biće mekana i sočna

Proja je tipično jelo koje se u našem narodu često jede za doručak, ali može biti i odličan prilog uz druga jela.

Napravljenja od kukuruznog brašna, proja ima specifičan miris koji će se proširiti cijelom kućom, a vrlo brzo će nestati sa stola.

Svaka domaćica ima svoj recept za proju i obično tvrdi da je njen najbolji, a mi vam donosimo recept za proju „na šolje“ kako biste je što lakše i brže pripremili, bilo za doručak ili večeru.

Prilikom mjerenja sastojaka koristite šolju od 200 mililitara.

Sastojci:

-2 jaja

-1 šolja kukuruznog brašna ili palente

-1 šolja bijelog brašna

-1 šolja jogurta

-pola šolje ulja

-pola šolje vode (obične ili kisele)

-kesica praška za pecivo

-pola ravne kašičice soli

-300 g sira

Priprema:

Pomiješajte kukuruzno brašno, bijelo brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte tečne sastojke – jaja, jogurt, ulje i vodu (ili kiselinu vodu) i sve dobro sjedinite varjačom ili mikserom.

U umućenu smjesu dodajte izmrvljen sir i još jednom dobro promiješajte. Smjesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u kalupe za projice koje nije potrebno podmazivati.

Pecite proju u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni, otprilike 25 do 30 minuta.

Ne propustite